Udland

Afghanistans hær vil tage mere ansvar

Afghanistans militær skal spille ledende rolle i operationer inden for to måneder.

Afghanistans hær vil tage mere ansvar

- Afghanistans hær overtager en ledende rolle i operationer over hele landet inden for de næste to måneder, mens den Nato-ledede internationale styrke trækkes længere tilbage, siger kilder i det afghanske forsvarsministerium.

Zahir Azimi, talsmand for Forsvarsministeriet, siger, at den nationale hær er parat og vil spille en ledende rolle i alle operationer i løbet af de næste to måneder.

- Det, vi forsøger, er at begrænse de udenlandske styrkers tilstedeværelse ved operationerne på landjorden og gennemføre uafhængige operationer, siger han.

Udtalelserne kommer samtidig med, at Taliban har indledt en en "forårsoffensiv" mod afghanske og udenlandske soldater samt civile embedsmænd.

Talibans angreb er taget til i de første tre måneder i år. En ny FN-rapport viser, at antallet af civile dræbte og sårede steg omkring 30 procent i det første kvartal af 2013 i forhold til samme periode sidste år.

Nato-styrkerne forlader Afghanistan næste år, og det udenlandske militær skal derefter kun have en rådgivende rolle.

Ifølge Azimi har hæren klart kapacitet til at bekæmpe oprørerne og "enhver trussel" efter 2014. Han siger, at den nuværende skepsis eller mistillid til de lokale styrker skyldes "psykologisk krigsførelse" fra Talibans side.

- Det betyder ikke, at der ikke vil være nogen trusler. Vi vil se terrorisme og usikkerhed, men hærens kapacitet vil være på et niveau, hvor den kan bekæmpe alle disse trusler, siger han.

Han tilføjer, at hæren stadig er stærk afhængig af de internationale styrkers efterretningsvirksomhed, luftstøtte og logistisk støtte.

De afghanske styrker har allerede ansvaret for omkring 87 procent af befolkningen, og Azimi siger, at hæren leder omkring 90 procent af operationerne mod Taliban.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.