Udland

Afghansk spionchef er såret ved attentat

Afghanistans efterretningschef er forsøgt dræbt ved et granatangreb i Kabul. Taliban tager skylden.

Afghansk spionchef er såret ved attentat

Afghanistans efterretningschef er torsdag blevet såret ved et attentatforsøg i hovedstaden Kabul, oplyser myndighederne i det krigshærgede land.

Asadullah Khalid, der er leder af Det Nationale Sikkerhedsdirektorat, NDS, blev såret under et granatangreb mod en gæstebolig i Kabul, siger politiet og en højtstående regeringstjenestemand.

Khalid er i hast blevet ført til et sygehus, hvor han nu modtager blodtransfusioner, siger myndighederne.

Der er ikke oplysninger om hans tilstand, men en vestlig diplomat har sagt, at Khalid er alvorligt såret.

Præsident Hamid Karzai udpegede Khalid som leder af NDS i august trods markant kritik fra vestlige menneskerettighedsgrupper.

Parlamentet i Kabul har godkendt udnævnelsen.

Den militante Talibanbevægelse tager skylden for attentatet. En talsmand siger i en e-mail til nyhedsbureauet AFP, at det var et selvmordsangreb, og at flere efterretningsfolk blev såret.

Khalid er indædt modstander af Taliban og står Karzai-familien nær. Hans udnævnelse tolkes som et led i præsidentens bestræbelser på at sikre sin magtbase, inden en efterfølger udpeges til at stille op til valget i 2014.

Organisationen Amnesty International har opfordret politikere til at undersøge beskyldninger om, at Khalid har været involveret i adskillige påståede tortursager og andre grove brud på menneskerettighederne.

Den London-baserede gruppe siger, at Khalid i det seneste årti er blevet sat i forbindelse med en række tortursager og ulovlige drab, mens han har været guvernør for Ghazni-provinsen fra 2001 til 2005 og for Kandahar fra 2005 til 2008.

Amnesty siger også, at der er troværdige påstande om, at Khalid har været involveret i bombesprængningen af et køretøj. Attentatet i Kandahar i april 2007 kostede fem FN-medarbejdere livet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.