Udland

Afghanske betjente dræber 40 soldater i år

I august har afghanske sikkerhedsfolk været skyld i næsten hvert fjerde drab på Nato-soldater.

Afghanske betjente dræber 40 soldater i år

De seneste to uger er 10 soldater fra Natos internationale styrker blevet dræbt af afghanske folk i militær- eller politiuniformer. Folk, som soldaterne ellers troede var på deres side.

Senest dræbte en afghansk politibetjent en Nato-soldat i det sydlige Afghanistan søndag - kort før USA's militærchef, general Martin Dempsey, ankom til landet netop for at tale med de amerikanske soldater om den stigende mistillid til de afghanske sikkerhedsfolk.

Stigningen i antallet af angreb begået af uniformerede afghanere står også øverst på dagsordenen, når han skal mødes med de afghanske betjente, fortæller generalen mandag.

For trods adskillige anstrengelser med at undersøge nye afghanske rekrutter grundigt, før de trækker i uniformen, stiger antallet af angreb fortsat.

- Vi har en sikkerhedsgodkendelse med otte trin, der har fungeret i et års tid nu, men vi har stadig ikke formået at vende tendensen, siger Martin Dempsey.

Den amerikanske militærchef slår dog fast, at angrebene ikke rykker ved beslutningen om, at Natos kampstyrker skal være trukket helt ud af landet i 2014.

Alene i år har afghanske sikkerhedsfolk dræbt 40 Nato-soldater. Dermed udgør drabene 13 procent af alle dødsfald blandt Natos internationale tropper.

Taliban har taget skylden for flere af angrebene og hævder samtidig, at de har infiltreret de afghanske sikkerhedsstyrker.

En påstand, som Nato tidligere har afvist. Ifølge brigadegeneral Günter Katz skyldes størstedelen af angrebene "personlig utilfredshed og stressede situationer".

Og Martin Dempsey mener, at problemet kan løses ved, at den afghanske regering får flere betjente til tale ud om problemet for at få sat ord på det.

Indtil videre tager de internationale tropper deres forholdsregler ved at være bevæbnede på alle tidspunkter - også når de befinder sig på deres egne baser.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.