Afgift på CO2 skal hjælpe Danmark med at nå klimamål

I 2030 skal det koste 1500 kroner at udlede et ton drivhusgas, foreslår Klimarådet, som også vil lagre CO2.

Vindmølleparken Eurowind Energy på Thorup-Sletten vest for Aggersund, 24. februar 2020. Vindmølleparken er nyopført og er Danmarks største på land.

Vindmølleparken Eurowind Energy på Thorup-Sletten vest for Aggersund, 24. februar 2020. Vindmølleparken er nyopført og er Danmarks største på land.

KØBENHAVN:En generel afgift på udledning af drivhusgasser skal drive den nødvendige grønne omstilling af Danmark.

Afgiften skal stige til omkring 1500 kroner per ton i 2030. Den skal gøre det muligt at nå det ambitiøse mål om at skære 70 procent af CO2-udledningen samme år.

Sådan lyder anbefalingen fra regeringens rådgivere i Klimarådet i en ny rapport, "Kendte veje og nye spor til en 70 procents reduktion - Retning og tiltag for de næste ti års klimaindsats i Danmark".

- De 1500 kroner svarer til de teknologier, vi skal tage i anvendelse i 2030, og hvad de koster for at nedbringe et ton CO2, siger Klimarådets formand, Peter Mølgaard.

Afgiften skal indfases løbende. Og baseres på princippet om, at forureneren betaler.

Den skal omfatte alle former for drivhusgas - ikke kun CO2. Andre kendte gasser, som skubber på global opvarmning, er metan og lattergas.

Og afgiftens størrelse er realistisk, mener rådets formand.

- Vi synes, det er det realistiske bud, hvis man skal igennem med målsætningen om 70 procent - som er ambitiøs. Der skal være en sammenhæng mellem mål og midler, siger Peter Møllgaard.

Klimarådet understreger, at Danmarks omstilling til ren energi skal ske så billigt og omkostningseffektivt som muligt.

Det uafhængige organ overvåger Danmarks klimapolitik på vejen mod et klimaneutralt samfund i 2050 og rådgiver regeringen.

Rådet nævner også afgifter i landbruget som en mulighed. De afgifter skal baseres på antal dyr og gødningsmængder.

Ifølge rapporten kan vi nå cirka 60 procents CO2-reduktion ved at skrue op for de kendte virkemidler, vi benytter i dag.

Omkostningen kan i gennemsnit holdes under 1000 kroner per ton på de fleste områder.

Men der mangler således stadig omkring 10 procentpoint for at nå 70 procent. Og det er her, der skal tænkes nyt.

Klimarådets grove overslag viser, at samfundets omkostning per år ved at opfylde målet vil stige gradvist gennem 2020'erne.

Klimarådet vurderer, at det i 2030 vil koste Danmark mellem 15 og 20 milliarder kroner årligt at gennemføre en CO2-reduktion på 70 procent.

- Det er under én procent af bnp (bruttonationalproduktet, red.).

- Vi kan foretage denne grønne omstilling, uden at det koster alverden, siger Peter Møllgaard mandag på et pressemøde om rapportens indhold.

Beløbet truer ikke dansk velstand. Det indregner heller ikke de mulige gevinster for dansk erhvervsliv ved at opnå førerposition på et voksende grønt verdensmarked, understreger Klimarådet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.