Afgift på fedt rammer bagerne hårdt

Det bliver svært at sende afgiften videre til kunderne, vurderer bagermestrene

Bagermester Morten Pedersen fra Thisted med en plade wienerbrød, der kommer til at koste seks til otte kroner mere som følge af fedtafgiften. Foto: Klaus Madsen

Bagermester Morten Pedersen fra Thisted med en plade wienerbrød, der kommer til at koste seks til otte kroner mere som følge af fedtafgiften. Foto: Klaus Madsen

THISTED:Brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) vurderer, at fedtafgiften på 25 kroner bringer det danske wienerbrød i fare. Sammen med øgede afgifter på sukker og chokolade, bliver de danske bagere ramt hårdt af skattepakken. - Som det ser ud i dag, findes der ikke noget erstatningsprodukt for den specielle bagerimargarine. Dens konsistens gør, at den skal indeholde 35 pct. mættet fedt, siger foreningens formand, Ole Thorup Nielsen. Foreningen har regnet sig frem til, at alene fedtafgiften på 25 kroner pr. kilo mættet fedt vil gøre en Spandauer et par kroner dyrere, mens for eksempel en wienerstang vil koste seks kroner mere. Skønt det på papir ikke ser ud af ret meget, tror bagermester Morten Pedersen, Guldbageren i Thisted, ikke på, at kunderne vil acceptere stigningen. - Jeg tror, at vi bliver nødt til at æde noget af den selv - altså afgiften. Der ligger jo også noget psykologisk i, at en basse koster 10 kroner, siger han. Morten Pedersen skønner at han fremover kun har få muligheder for at reducere sine omkostninger som følge af afgiften. - Vi kan reducere indholdet af margarinen med 20 pct., hvilket vil gå ud over smagen eller vi kan lave dem mindre, men det er jo også en prisforhøjelse, siger han. Brancheforeningen frygter nu, at så massive stigninger vil få folk til at vælge bagerens kager fra. - Det er ikke en vindersag at skulle argumentere for, at folk skal spise kager. Men dansk wienerbrød og kager er en del af den danske hyggekultur, som forsvinder, hvis prisen bliver for høj. Og så forsvinder bageren også, siger Ole Thorup Nielsen.