Lokalpolitik

Afgørelsens time for logihuset

Hvalpsund Borgerforening håber at få penge fra kommunen til renovering

Jern­ba­nen kom til Hvalp­sund i 1910, og det var i den for­bin­del­se, logihuset blev byg­get som over­nat­nings­sted for an­sat­te ved ba­nen. Post­kor­tet her stam­mer til­ba­ge fra ba­nens før­ste tid.

Jern­ba­nen kom til Hvalp­sund i 1910, og det var i den for­bin­del­se, logihuset blev byg­get som over­nat­nings­sted for an­sat­te ved ba­nen. Post­kor­tet her stam­mer til­ba­ge fra ba­nens før­ste tid.

HVALPSUND:Siden 1969 har logihuset ved den gamle Hvalpsund Station stået stort set ubenyttet hen. I flere år har Hvalpsund Borgerforening drømt om at indrette huset til et lille museum, men uden held. Nu slår de imidlertid et nyt slag for huset, her på falderebet inden storkommunen. - Det har været på tale i syv-otte år at indrette et museum i huset. Og vi tænkte, at det nok var nemmere at gøre sagen færdig nu, inden det bliver alt for stor en kommune. Samtidig vil det være rart snart at få trukket en streg og vide, hvad der kan lade sig gøre, for huset bliver jo dårligere og dårligere for hvert år, siger Christian Helt, medlem af bestyrelsen for Hvalpsund Borgerforening. Foreningen har derfor holdt et møde med Farsø Kommunes tekniske forvaltning og med udvalgsformand Kaj Wisti Lassen (V). Teknik- og miljøudvalget har sagen på dagsordenen, når de holder deres allersidste møde i morgen. Brugt til overnatning Logihuset blev oprindeligt brugt som overnatningssted for det personale ved Hvalpsund-banen, der ikke kunne nå hjem inden næste arbejdsdag. Banen lukkede ved udgangen af marts 1969, og siden har huset stort set ikke været benyttet. Det er Farsø Kommune, der ejer huset og grunden, det ligger på. For otte år siden ønskede kommunen at rive huset ned, men der rejste sig en storm af protester i Hvalpsund, og huset blev stående. I det mellemliggende år er det imidlertid ikke lykkedes at få huset sat i stand. Kaj Wisti Lassen siger: - Jeg har spurgt dem ind imellem: Hvad så? Vi har snakket frem og tilbage, og der er gået otte år, hvor huset er blevet mere og mere forfaldent. Nu er der så blevet holdt et møde, og parterne har snakket sig frem til et oplæg, der blandt andet går ud på, at borgerforeningen kan få et tilskud på de cirka 20-30.000 kroner, det ellers ville koste kommunen at rive huset ned. Det er det oplæg, resten af udvalget skal tage stilling til i morgen. De penge rækker under alle omstændigheder ikke langt, men ifølge Christian Helt har borgerforeningen tilsagn fra flere sider om hjælp til istandsættelsen. Desuden agter man at søge penge fra fonde. Hvis huset bliver sat i stand, skal det rumme en udstilling om både fiskerihavnen, færgen og jernbanen.