Afkod E-numre

Meget af den mad, vi spiser, indeholder forskellige former for tilsætningsstoffer.

Stoffer, som eksempelvis sikrer, at varerne har lang holdbarhed, får et særligt udseende eller en særlig konsistens. Når fødevareproducenterne kommer tilsætning i maden, skal stofferne skrives på ingredienslisten på varedeklarationen med deres såkaldte E-nummer. E fordi der er fælles regler i EU for brugen af stoffet og det efterfølgende tal for at identificere hvilken form for tilsætning, der er tale om. Ugennemskueligt Som almindelig forbruger kan det virke svært lige umiddelbart at gennemskue, hvad E-numrene dækker over. Men på Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man slå alle de tilsætningsstoffer, som må bruges i Danmark, op i en liste og få mere at vide om stofferne, og hvad talkombinationerne dækker over. Fem grupper Groft sagt kan tilsætningsstofferne inddeles i fem grupper. Farvestofferne har numrene E 100-199, konserveringsstoffer E 200-299, antioxidanter, E 300-399, konsistensmidler E 400-499, mens stoffer med numre over 500 har forskellige funktioner - eksempelvis som hævemidler, smagsforstærkere og sødestoffer. Se mere på www.foedevarestyrelsen.dk