Afrikansk svinepest bekræftet i Belgien

Efter tilfælde i Østeuropa er afrikansk svinepest nu kommet til Vesteuropa. Landbrug & Fødevarer er bekymrede.

Afrikansk svinepest kan springe over store geografiske afstand, hvis mennesker har inficerede kødprodukter, som vildsvinene spiser. Foto: Morten Juhl/arkiv/Ritzau Scanpix

Afrikansk svinepest kan springe over store geografiske afstand, hvis mennesker har inficerede kødprodukter, som vildsvinene spiser. Foto: Morten Juhl/arkiv/Ritzau Scanpix

Belgiske myndigheder har fundet og bekræftet to tilfælde afrikansk svinepest i Belgien. Det skriver netmediet politico.eu.

Der har tidligere været tilfælde af afrikansk svinepest i Østeuropa, men hidtil er vesteuropæiske lande gået fri.

De belgiske fødevaremyndigheder skriver efter bekræftelsen af de to tilfælde, at afrikansk svinepest ikke er farlig for mennesker. Det kan dog smitte og være farligt for både vildsvin og grise.

I Danmark skaber de to tilfælde i Belgien betragtelig bekymring i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Så længe vi har vildsvin i den danske natur, er der risiko for, at det kan ske i Danmark på samme måde som i Belgien, siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør hos Landbrug & Fødevarer.

De belgiske tilfælde er fundet nær byen Étalle i det sydøstlige Belgien, nær grænsen til Luxembourg og Frankrig.

Ifølge Landbrug & Fødevarer springer afrikansk svinepest over større afstande, når mennesker medbringer inficerede kødprodukter fra ramte områder. Vildsvin kan så samle smitten op i efterladte madrester i naturen.

- Derfor er vi meget tilfredse med, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har meldt ud, at vildsvinene skal væk fra den danske natur.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at der ikke kommer nye vildsvin ind i Danmark sydfra fra Tyskland ved hjælp af det vildsvinehegn, der skal opføres, siger Ebbesen.

Ifølge Landbrug & Fødevarer vil et udbrud i Danmark være "fatalt" for dansk eksport af svinekød. Alene i de første tre måneder vil et udbrud betyde flere milliarder i tabt eksport.

Hele den danske eksport af svinekød til lande uden for EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af bare ét udbrud i vildsvin eller grise på dansk jord, lyder vurderingen.

Den danske eksport af svinekød har en årlig værdi på 11 milliarder kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.