Udland

Afrikanske børn tvinges til at spille fodbold i Asien

BBC har afsløret omfattende svindel i en fodboldklub i Laos, der ville tjene penge på afrikanske spillere.

Det 14-årige fodboldtalent Kesselly Kamara siger til BBC, at han aldrig har fået penge og måtte sove på gulvet på sin klubs stadion i Laos, efter at han blev smuglet fra Liberia til Asien for at spille fodbold.

Ifølge BBC er han en af mange afrikanske unge, som er blevet tvunget til at underskrive kontrakter på et andet kontinent.

En unavngiven kilde i en privat nødhjælpsorganisation anslår, at helt op til 15.000 teenagere sendes ud af Vestafrika hvert år - mange af dem illegalt.

Den verdensomspændende organisation for professionelle fodboldspillere, FIFPro, udtrykker dyb bekymring over rapporterne.

- Det er chokerende for FIFPro at erfare, at en fodboldklub i Laos, der er en lille fodboldnation, kan skaffe spillere fra Liberia, uden at Fifa har bemærket det, hedder det i en erklæring fra organisationen.

FIFPro har også opfordret fodboldforbundenes verdensorganisation Fifa til at gribe ind over for Laos, hvor fodboldklubben Champasak United i byen Pakse ikke er blevet straffet for at bryde alle regler.

BBC har fundet frem til mindst 12 forældrepar, der har store økonomiske problemer, efter at de har betalt for at få deres sønner til Laos, hvor de unge afrikanere har betegnet forholdene i Laos som "slavearbejde".

- Det er svært at arbejde et sted, hvor der ikke er nogen vinduer, siger en ung spiller.

Fifas regler forbyder overførsel af spillere under 18 år til udenlandske klubber og akademier.

Men klubben Champasak United har ifølge BBC en række spillere fra Afrika, som kun er 14 eller 15 år. Ifølge BBC's oplysninger sigter klubben måske mod at tjene penge på at sælge spillerne videre i fremtiden.

Klubben, der er dannet for nylig, og som er blandt Laos' førende, afviser beskyldningerne.

Den 14-årige Kesselly Kamara, som scorede i en topkamp, siger, at han er blevet tvunget til at underskrive en seksårig kontrakt, men uden at han har fået løn eller er kommet væk fra sin soveplads på gulvet.

- Det var meget dårligt, da man ikke kan have 30 mennesker til at sove på gulvet i et rum, siger Kamara, som nu igen er tilbage i Liberias øverste liga.

Alle de, som rejste til Laosklubben, var inviteret af den tidligere liberiske fodboldstjerne Alex Karmo, som kalder sig "Laos-manager for spillere fra Afrika."

- Men det akademi, som spillerne fra Afrika tror, de skal over til i Laos, eksisterer ikke, siger den liberiske journalist Wleh Bedell til BBC.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst

Mest læste