Afrikanske ledere holder møde om Boko Haram

Flere iagttagere ser en ny vilje til at bekæmpe Boko Haram efter valg i Nigeria.

Ledere fra en række lande i Afrika vil den 8. april holde et topmøde og udarbejde en fælles strategi i forhold til at nedkæmpe Nigerias militante Boko Haram, hedder det i en erklæring fra landene bag.

Mødet er det første af denne art efter Nigerias valg for en uge siden. Valget blev vundet af Muhammadu Buhari, en tidligere militær leder, som har svoret, at han vil stoppe "Boko Harams terror."

En regional koalition bestående af soldater fra Nigeria, Tchad, Niger og Cameroun har indledt en offensiv mod islamisterne.

Topmødet skal holdes i Malabo, som er hovedstad i Ækvatorialguinea, og det vil omfatte adskillige samarbejdsorganisationer i regionen.

Boko Harams voldelige oprør har raset i seks år, men først i den seneste tid op til valget har militæret fået flere våben og mere ammunition og står bedre rustet til at bekæmpe islamisterne.

Den sunnimuslimske jihadistgruppe dræbte sidste år tusindvis af civile og har ifølge FN påført befolkningen i det nordøstlige Nigeria "ufattelige lidelser og elendighed".

Siden 2009 er over 13.000 mennesker blevet dræbt af Boko Haram, mens 1,5 millioner andre er blevet drevet på flugt fra deres hjem.

Det nigerianske militær, der i årevis har kæmpet forgæves mod militsen, får i dag støtte fra militæret i Tchad, Cameroun og Niger.

Nigerias nordlige del er overvejende muslimsk, mens den sydlige del overvejende er kristen.

Nigeria er Afrikas største økonomi og har kontinentets største befolkning med omkring 175 millioner indbyggere.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.