Fødevarer

Afrikas bønder kan med fordel satse på økologi

To tredjedele af Afrikas befolkning lever af landbrug. Økologi kan føde flere og sikre kontinentemiljøet

SIKKER FØDEVAREFORSYNING og økologisk landbrug er ikke modstridende størrelser, tværtimod, viser en stor analyse, som Afrika Kommissionen henviser til i sin anbefaling af øget satsning på økologi som middel til udvikling på kontinentet - her en tærskeplads i Nord Wollo, Etiopien. Foto: Egon Kjøller

SIKKER FØDEVAREFORSYNING og økologisk landbrug er ikke modstridende størrelser, tværtimod, viser en stor analyse, som Afrika Kommissionen henviser til i sin anbefaling af øget satsning på økologi som middel til udvikling på kontinentet - her en tærskeplads i Nord Wollo, Etiopien. Foto: Egon Kjøller

ÅRHUS:Økologisk landbrug kan være med til at sikre flere mennesker i Afrika mad på bordet hver dag og samtidig beskytte miljøet på kontinentet. Det er en af anbefalinger, som gives i Afrika Kommissionens netop offentliggjorte rapport for en ny vækststrategi for kontinentet, og det glæder Økologisk Landsforening. Mindst to tredjedele af Afrikas befolkning lever i landområder og ernærer sig ved landbrug. Udviklingen af et bæredygtigt landbrug er derfor af overordentlig stor betydning for Afrikas udvikling. Afrika Kommissionen henviser til en analyse baseret på 114 nylige studier af økologisk produktion i afrikanske lande, at ydelsen fordobles ved overgangen til økologi - rigtigt grebet an. - I tropiske egne kan økologisk jordbrug ofte mere end fordoble udbyttet fra småbøndernes marker. Det giver først og fremmest den enkelte familie på gården mere mad på bordet – men også basis for at eksportere alt fra bananer til kaffe, som netop kan skabe udvikling for verdens fattigste lande, siger talsmand for Økologisk Landsforenings ulandsudvalg, landmand Bjarne Larsen, Esbjerg. Uganda det gode eksempel Økologisk landbrug i Uganda og eksport af økologiske produkter til den vestlige verden bruges i Afrika Kommissionens rapport som et eksempel på den nye bæredygtige væksttankegang. Netop i Uganda er den økologiske sektor stor. Den økologiske produktion bidrager her væsentligt til befolkningens eget madforbrug og til indkomstskabelse både i form af national og international handel - udviklet med nordjysk indsats. Det tidligere forstanderpar på Den Økologiske Landbrugsskole ved Aabybro, Inge Lis og Aage Dissing, var i nogle år udsendt som rådgivere. Støtten skal øremærkes - Hvis Afrika Kommissionens anbefalinger om bæredygtighed og økologi skal have effekt, er det på tide, at støtteprogrammerne i Danida specifikt øremærkes til økologisk landbrug og ikke kun som løse hensigtserklæringer. Der er store agrokemiske interesser på spil, som vil forsøge at forhindre en økologisk udvikling, siger Bjarne Larsen.