Danmark

Afsmeltning af indlandsisen går amok

Vestgrønland ramt af naturkatastrofe, siger borgmester. Smeltet indlandsis har skabt store smeltevandsfloder.

Afsmeltning af indlandsisen går amok

Helt ekstremt høje sommertemperaturer på op mod 25 grader i det sydvestlige Grønland har ført til voldsomme floder af smeltevand fra indlandsisen ved Kangerlussuaq - også kendt som Søndre Strømfjord - Grønlands knudepunkt for flytrafik.

Sebastian Mernild, dansk klima- og polarforsker ved Los Alamos i New Mexico i USA, er nærmest chokeret.

- Aldrig gennem de seneste 10 år, hvor jeg har arbejdet med afsmeltning og massetab på indlandsisen, har jeg set tilsvarende mængder smeltevand strømme ud fra isen. Det er helt vildt - det må være rekord, siger han til Ritzau.

Borgmester Hermann Berthelsen i Qeqqata Kommune kalder situationen kritisk. Der er tale om en naturkatastrofe, og der er brug for flere ressourcer for at få kontrol over situationen, siger han i en pressemeddelelse.

Vandmasserne har allerede revet en bro, et stykke vej og en gummiged med sig, og alt tyder på, at vandstanden stiger yderligere de kommende dage.

Lokalt frygter man, at smeltevandet fra gletsjerne vil vælte elmaster og ødelægge vandforsyningen.

Forbindelsen til lufthavnsradaren på den sydlige side af elven ved Kangerlussuaq er afbrudt. Kommunen har anmodet det grønlandske selvstyre om hjælp til at få udbedret skaderne, skriver avisen Sermitsiaq. AG.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.