Udland

Afstemning gør ikke indtryk på Argentina

Falklandsøerne er ikke britiske, siger Argentina trods entydigt resultat ved folkeafstemning.

Afstemning gør ikke indtryk på Argentina

Folkeafstemningen på Falklandsøerne gør ikke videre indtryk i Argentina, hvor regeringen stadig gør krav på øgruppen.

- Folkeafstemning er en juridisk værdiløs taktik. FN har hverken organiseret denne folkeafstemning eller overvåget den, siger Argentinas ambassadør i London, Alicia Castro.

- Vi respekterer falklændernes levemåde og deres identitet. Vi respekterer, at de ønsker at forblive britiske, men øerne, de bor på, er ikke britisk, siger hun til radiostationen La Red i Buenos Aires.

De fleste argentinere mener, at øgruppen, der har været britiske siden 1833, retteligt bør tilhøre Argentina, og mange mennesker forskellige steder i verden finder det underligt, at en øgruppe, der ligger så lang væk fra Storbritannien, skal være britisk.

Den egentlige strid gælder imidlertid olie- og gasressourcer, lyder den udbredte opfattelse, der henviser til, at de lokale myndigheder på øerne håber at kunne udvinde olie inden 2017.

Folkeafstemningen på øerne blev gennemført søndag og mandag og havde som mål at gøre det klart over for det internationale samfund, at indbyggerne ønsker at forblive britiske, selv om Argentina kalder valghandlingen for illegal.

De lokale politikere håber, at det rungende "ja", hvor 98,8 procent stemte for, at øerne skal forblive britiske, vil gøre det nemmere at opnå udenlandsk støtte - for eksempel i USA, som forholder sig neutralt i suverænitetsstriden.

Argentina og Storbritannien udkæmpede i 1982 en krig om det omstridte territorium, der ligger 400 kilometer sydøst for det sydamerikanske land. Britiske styrker genvandt kontrollen over øgruppen i Sydatlanten efter en argentinsk invasion.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.