Udland

Afstemning i London om børn med dna fra tre forældre

Kritikere frygter, at ny metode vil kunne føre til skabelsen af "designer-babyer".

Storbritannien kan blive det første land i verden, som tillader babyer med dna fra tre forældre.

Ved en afstemning i det britiske parlament skal medlemmerne af Underhuset tirsdag tage stilling til en sag, som har splittet befolkningen og skabt vrede hos religiøse ledere.

Afstemningen gælder en legalisering af en særlig teknik, som har til formål at forhindre arvelige sygdomme.

- I dag er en historisk dag for den moderne medicins fremtid.

- Parlamentet skal tage stilling til, om Storbritannien skal være det første land, som tillader en teknik, hvor der skabes børn, som består af dna-materiale fra tre forskellige personer, skriver Sally Davies fra det britiske sundhedsministerium i Daily Telegraph.

Ved at tilføre det befrugtede æg rask dna fra en tredje part kan man nu minimere risikoen for, at forældrene giver en række genetiske fejl videre til deres barn. Men den vordende mor beholder stadig op imod 100 procent af sit eget dna.

Genetisk betingede, arvelige sygdomme videreføres især via den lille del af dna-materialet, der sidder i kvindens mitokondrier –- små organeller, der sørger for at levere energi til kroppens celler.

Metoden er testet i forsøg i USA. Men den er ikke tilladt nogen steder endnu, og det er nyt, at Storbritannien har udformet regler på området, og at mange politikere ønsker at få behandlingen udbudt.

Omkring 2500 kvinder i den frugtbare alder i Storbritannien med sygdomme i mitokondrierne vil kunne få gavn af metoden. Men modstanderne frygter, at der vil blive banet vej for "designer-babyer".

Parlamentarikeren Jacob Rees-Mogg siger, at han vil stemme imod.

- Der er en klar grænse, som siger, at babyer ikke må ændres genetisk, og i samme øjeblik, man rører ved det, selv om det kun gælder et lille antal gener, så er der ændret noget fundamentalt, siger han til BBC's radio.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.