Udland

Aftale mellem Ukraine og Rusland: Ingen afbrud af gas

En endelig løsning på gaskonflikten mellem Rusland og Ukraine lader vente på sig, men parterne kom nærmere.

Ukraine og Rusland er mandag på et møde i Bruxelles blevet enige om, at de russiske gasleverancer ikke må afbrydes, så længe parterne fastholder den igangværende dialog om gaspriser og afdrag på Ukraines astronomiske gasgæld.

Samtidig blev de enige om ikke at bringe sagen til en international domstol.

- Der er sket reelle fremskridt, hedder det i en udtalelse fra EU-Kommissionen.

- Cheferne for Gazprom og Naftogaz er nået frem til en fremgangsmåde, hvor de to selskaber vil undersøge nærmere og forsætte dialogen om nogle dage.

- Så snart disse samtaler munder ud i et forslag, vil parterne melde tilbage til deres ministre med det mål at holde trepartsforhandlinger igen hurtigst muligt.

Energiministrene fra Rusland og Ukraine, Aleksander Novak og Jurij Prodan, og EU's energikommissær, Günther Oettinger, deltog i mandagens møde i forsøget på at finde et kompromis i den forbitrede strid om gasleverancerne.

Rusland kvitterede mandag for modtagelse af 786,4 millioner dollar (over 4,3 milliarder kroner) for leveringer af naturgas til Ukraine i februar og marts.

Russerne havde truet med at lukke for gassen fra mandag aften, hvis ikke Ukraine havde betalt yderligere en kæmpe gasregning.

Men den trussel har Rusland nu tilsyneladende trukket helt tilbage, efter at det tidligere mandag kom frem, at Ukraine havde fået forlænget fristen til 9. juni.

Ifølge Rusland er den samlede ukrainske gæld på over 5,2 milliarder dollar (omkring 28,5 milliarder kroner).

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.