Aftale til 70 millioner kroner skal øge dansk eksport

Regeringen laver aftale om at øge Danmarks eksport til vækstmarkederne med indsats til 70 millioner kroner.

Aftale til 70 millioner kroner skal øge dansk eksport

Regeringen, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative er blevet enige om at bruge 70 millioner kroner på at øge dansk eksport til 10 vækstmarkeder i 2014 og 2015. Det er 20 millioner kroner mere, end der var lagt op til med aftalen for 2012 og 2013.

Indsatsen retter sig mod Brik-landene Brasilien, Rusland, Indien og Kina samt Indonesien, Mexico, Sydafrika, Sydkorea, Tyrkiet og Vietnam.

- Vi må jo erkende, at det er de store økonomier i fremtiden. Allerede i 2030 ser det ud til, at kun tre af de nuværende G7-lande vil være tilbage i G7 - nemlig USA, Japan og Tyskland, siger handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Ritzau.

I 2012 steg vareeksporten til de 10 lande med 6,4 milliarder kroner og blev dermed øget med 11,1 procent eller omkring 4000 danske arbejdspladser.

- De resterende lande (i G7-gruppen, red.) vil være erstattet med Kina, Indien, Brasilien og måske Rusland, siger ministeren og tilføjer:

- Det kommer til at være et andet verdensøkonomisk billede. Hvis vi ikke forbereder os på det nu, så mister vi chancen for at booste Danmarks økonomi.

Regeringens prognoser peger på, at væksten til netop disse 10 lande samlet vil stige med omkring 12,5 procent i både 2013 og 2014.

Regeringen har fremlagt en stribe initiativer, der tilsammen skal øge den danske eksport, og i april kom regeringen med sin Vækstplan DK, der har til formål at støtte det private erhvervsliv.

- Vækstmærkdindsatsen skal ses i sammenhæng med de andre planer, vi har lavet - blandt andet Vækstplan DK. Det afgørende her er, at vi vil understøtte danske virksomheder, så de kan klare sig internationalt, siger ministeren.

- Vi holder den enkelte virksomhed i hånden, til den har sin første ordre. Virksomheder kan komme til at fejle rigtigt mange gange, når de begiver sig til et vækstmarked. Det kan blive dyrt, og det kan faktisk også betyde, at de giver op, siger hun.

Noget af det, som indsatsen blandt andet skal hjælpe med, er at finde samarbejdspartnere i udlandet, få styr på patentregler og få hjælp til finansiering hos store internationale selskaber.

- Det gør mange andre lande, og Danmark har i den grad været bagud fra 2001 til 2011. Nu fokuserer vi midlerne dér, hvor væksten er, og vi gør samtidig det, at vi booster bevillingen, så Danmark ikke kommer bagud i det globale kapløb, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst