Planteavl

Aftensmad på bagsmækken

Høsttid giver travlhed - hos Thing indtages aftensmaden i marken

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det var godt tørt - og støvet - denne onsdag med Hans-Erik Thing ved roret - senere på natten kom der regn. Foto: Kurt Bering

HVILSHØJ:Støv og snittet halm driver i en tæt sky efter mejetærskeren, der vedholdende tygger sig gennem rugmarken. Traktorer og vogne holder klar til at aftage de nyhøstede kerner og fragte dem til Brønderslev. På en anden mark ikke langt derfra bliver halm presset og kørt i hus. Der er travlhed hos familien Thing i Hvilshøj denne onsdag kort før aften - og der er ikke udsigt til fyraften foreløbig. De 300 hektar skal høstes og laden skal fyldes med halm til vinteren. Kun cirka halvdelen af kornet er i hus. Men tid til aftensmad skal der være - og den står Anna-Birgitte Thing for. Hver aften i høsttiden er der varm mad til folkene, og denne aften står den på boller i karry. Serveret i marken. Stole og mad på ladet Klokken 17.30 ruller den grå Toyota ind på stubmarken. Knud Thing samt Brian Nielsen og Niels Christian Haugaard har for en stund indstillet halmkørslen. Også Jan Sneverholt og Jens Eriksen, der kører korn fra, er klar til skafning. Man må holde sig til, når der inviteres til aftensmad på bagsmækken. Hvide plastikstol er med på ladet - de sættes i en halvbue bag bilens bagsmæk. Snakken går, mens tallerknerne balanceres på lårene. Og maden mætter. Snart går også Hans-Erik Thing til fadet - det er ham der har det store overblik på mejetærskeren. Denne aften er der også kage - fordi husets datter Ane-Kathrine har 11 års fødselsdag. Hun og lillebror Niels-Jakob, 8 år, og legekammeraten Mathias er også med i marken for at spise. På den måde bliver alle munde mættet samtidig. - Jeg har fundet ud af, at det er lettest på den her måde, så er det overstået på én gang, siger Anna Birgitte Thing. Sur vejrmelding De mørke skyer og radioens vejmeldinger kalder på bekymrede miner hos høstfolkene. De varsler regn, men den omstændighed kan hverken spolere appetitten, eller den gode, lune stemning. Dagen før blev den to nat, inden arbejdet blev indstillet. Og natten før 3. Men sådan er det - og medarbejderne tager gerne et ekstra ryk i høsttiden. - De få gode dage, kører vi igennem, siger Jan Sneverholt. I aften kører han ruget til Brønderslev og får hvede med retur til gården i Hvilshøj. Høstfest forude Brian Nielsen og Niels Christian Haugaard kørte halm til midnat dagen før - og mødte ind i svinestalden klokken 7. Og de forventer også at klokken når midnat i dag. - Det er jo let at passe grise - der er ingen tunge løft eller noget. Det kan man sagtens holde til, siger Niels Christian Haugaard, som forklaring på, at de som ansatte kan klare en ekstra tørn i høsttiden. - Og så forstår Knud at involvere sine medarbejdere - vi er en del af det her, tilføjer han. - Og så er der jo også noget med, at han plejer at holde en høstfest - det er med at komme med til den, griner de. Den tilfredse landmand Høsten kan - om vejrguderne vil - klares på ti dage hos familien Thing. Og den tegner godt i år. Knud Thing er en tilfreds landmand. - Det er jeg altid. Det er elendig underholdning, når andre folk klager sig, griner han. - Så jeg har bestemt mig for at undgå det. - Jeg tror, høsten er fin i år. Det er godt tørt, det er en pæn kvalitet, og jeg tror egentlig også, at det giver rimeligt. Efter godt en halv time er aftensmaden sat til livs - og mejetærsker og høstmandskabet tager fat igen.