Afviser frygt for omdiskuteret sukkertype

Forskerne er uenige om, hvorvidt det kommer til at skade folkesundheden, hvis almindeligt hvidt sukker bliver erstattet af højfruktose majssirup

Arkivfoto <i>Pressefotograf Klaus Madsen</i>

Arkivfoto Pressefotograf Klaus Madsen

HELE LANDET: ’High fructose corn syrup’. HFCS. Højfruktose majssirup.

Bid mærke i disse navne, for de dækker alle over en omdiskuteret sukkertype, der er klar til at gøre et seriøst indtog på det danske marked fra 2017. Der ophæver EU Kommissionen nemlig kvoten på produktet, så fødevareindustrien kan bruge det på lige fod med almindeligt hvidt sukker.

Siruppen er blevet diskuteret meget blandt forskere og i medier, fordi det har fået noget af skylden for amerikanernes problem med fedme. Problemet ligger ifølge flere forskere i det høje indhold af fruktose, også kendt som frugtsukker, skriver Videnskab.dk.

Danmarks nye sukker slår mus ihjel - men ”ikke nødvendigvis mennesker”

Ifølge den danske lektor Per Bendix Jeppesen indeholder højfruktose majssirup 55 procent fruktose og 45 procent glukose, og det kan være medvirkende til udviklingen af fedtlever, der senere kan føre til type 2-diabetes, hvis man indtager store mængder af det hver dag. Tanken om, at produktet eksempelvis skal komme til at erstatte almindeligt hvidt sukker i sodavand herhjemme, bekymrer ham derfor.

- Det, forskere diskuterer, er, om almindeligt bordsukker og højfruktose majssirup ikke er lige usundt. Men der er dog en forskel. Højfruktose majssirup indeholder 14 procent mere fruktose end almindeligt sukker, og det har nogle kedelige effekter på kroppen, siger Per Bendix Jeppesen, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin – Medicinsk Endokrinologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

For tyndt grundlag til konklusion

For nylig skrev Videnskab.dk om et nyt studie, som viser, at HFCS øger dødeligheden og nedsætter fertiliteten hos hunmus. Alligevel ser andre forskere, Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen ikke grund til bekymring på baggrund af den litteratur, der foreligger på området.

- Det er en følelsesladet diskussion, som ikke har udspring i litteraturen. Lige nu har vi ikke noget grundlag for at konkludere, at højfruktose majssirup er mere skadeligt end almindeligt sukker – det er konsensus. Hvis man lader være med at kigge på enkelte studier, er der ikke nogen forskel på de to sukkertyper, siger lektor Ole Hartvig Mortensen fra Afdeling for Celle- og Metalbolismeforskning på Københavns Universitet.

Feder light-sodavand mindre end sodavand med sukker?

Ole Hartvig Mortensen bliver bakket op af seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstittutet, der blandt andet har rådgivet Fødevarestyrelsen angående højfruktose majssirup. Fødevarestyrelsen har til dr.dk udtalt, at de ikke ser et problem ved at anvende højfruktose majssirup.

- Nogle studier er lavet med doser af fruktose, der er urealistiske i forhold til, hvad man vil finde i kosten. Desuden kan studier med dyr, hvor man har givet ren fruktose ikke sættes lig med højfruktose majssirup. Det er altså ikke meget anderledes end almindeligt sukker, siger hun.

Ikke noget at være bange for

Fødevareministeren Dan Jørgensen var klar i mælet, da han svarede på et spørgsmål fra folketingsmedlem Liselott Blixt (DF) den 25. november 2014: Han mener ikke, at der er noget at være bange for.

- Man har ikke kunnet vise, at HFCS giver en anden appetitregulering end sukrose, og nyere studier har ikke kunnet bekræfte, at indtag af HFCS resulterer i større forekomst af overvægt sammenlignet med almindeligt hvidt sukker (sukrose), skriver Dan Jørgensen i sit svar til Liselott Blixt 25. november 2014.

Andre historier fra videnskab.dk:

Hjælp! Hvad laver denne spooky fisk i Aarhus?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.