Aggressiv guldkat laver bagholdsangreb på abeflok

En afrikansk guldkat angriber i fuldt dagslys en fredelig abeflok bagfra. Angrebet giver et sjældent indblik i kattedyrets krigeriske adfærd

Scanpix

Scanpix

AFRIKA: Den er ikke mere end dobbelt så stor som din huskat derhjemme, men den beskedne størrelse giver ikke den afrikanske guldkat mindreværdskomplekser. På Videnskab.dk kan du se den sjældne video med angrebet, der er et klart bevis på dette:

I videoen ser du, hvordan kattedyret opløser en abefloks fredelige havefest i løbet af ganske få sekunder.

- Det giver et spændende og sjældent indblik i dette fascinerende dyrs verden. Selvom vi ved meget mere om gyldne katte, end vi gjorde for et par år siden, ved vi stadig meget lidt om deres adfærd, siger David Mills i en pressemeddelelse.

Han er ph.d.-studerende ved University of KwaZulu-Natal i Sydafrika og forsker til dagligt i den afrikanske guldkats adfærd.

Tiger-dating: Tigere skal finde kærligheden i lort

Optagelsen, der viser, hvordan en afrikansk guldkat angriber en flok colobusaber, er udgivet af bevaringsforeningen Panthera og filmet af et forskerhold fra the Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland.

Men selvom videoen med stor sandsynlighed er den første af sin slags, overrasker kattedyrets krigeriske adfærd ikke forskerne.

- Primatologer i Kibale (national park i Uganda, red.) har ved flere lejligheder observeret, at aber har udsendt faresignaler på grund af guldkatte. Nu er det ikke svært at se hvorfor, siger David Mills.

Den afrikanske guldkat vejer typisk mellem 5 og 16 kilo, mens de fire colobusaber, den er oppe mod i videoen, hver vejer mellem 7 og 12 kilo.

Videnskab.dk kan du se, hvordan aberne spæner for deres liv, så snart de opdager det aggressive kattedyr.

Korsedderkoppers seksuelle jagt er en farlig leg

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.