Udland

AKP-leder jubler over absolut flertal i Tyrkiet

Det store AKP-parti i Tyrkiet har vundet 315 af parlamentets 550 mandater, rapporterer tv-stationer.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, hylder valgdagen som en sejrsdag, efter at optællingen viser, at hans AKP-parti vinder absolut flertal i parlamentet.

- I dag er en sejrsdag, siger en smilende Davutoglu til jublende tilhængere i sin hjemby, Konya, i det centrale Tyrkiet.

- Sejren tilhører folket, tilføjer han.

- Forhåbentlig vil vi tjene jer godt i de næste fire år og stå foran jer igen i 2019, siger han med henvisning til det parlamentsvalg, der efter planen skal komme i 2019.

Udtalelserne kommer, efter at den statslige tv-station TRT rapporterede, at sejren er AKP's.

Partiet med de islamiske rødder vinder 49 procent af stemmerne, men som mandaterne er faldet ud, får partiet alligevel absolut flertal med 315 af de 550 pladser i parlamentet i hovedstaden, Ankara, siger TRT og også tv-stationen CNN-Turk.

97 procent af stemmerne er talt op.

Stemmeprocenten er ifølge nyhedsbureauet AFP på 85 procent.

Resultatet er en stor sejr for ikke mindst præsident Recep Tayyip Erdogan, der i en årrække var premierminister og leder af AKP, indtil han i fjor blev præsident.

Hans kritikere har beskyldt ham for at have gennemtvunget søndagens valg i et forsøg på netop at sikre det islamiske AKP et flertal i parlamentet, sådan at partiet kan ændre lovgivningen og give præsidenten flere beføjelser.

Tyrkerne var også til parlamentsvalg i juni, og her fik AKP ikke flertal. Det lykkedes ikke partierne at danne regering efter junivalget, så derfor kom valget søndag.

Ved alle valg siden 2002 har AKP været det største parti, men ved valget i juni måtte det nøjes med 40,9 procent af stemmerne.

Det største oppositionsparti, republikanerne i CHP, får omkring 23 procent af stemmerne, mens det nationalistiske parti MHP ligger til 11 procent.

Det prokurdiske HDP går tilbage, men får lige en smule over ti procent af stemmerne, siger TRT. Dermed klarer HDP lige spærregrænsen.

Figen Yuksekdag, en af lederne i HDP, siger på en pressekonference, at det, at partiet har klaret spærregrænsen, er en succes.

Men han langer kraftigt ud efter præsident Erdogan.

Yuksekdag siger, at sejren til AKP er et direkte resultat af, at Erdogan bevidst har polariseret det tyrkiske samfund.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.