Aktionærlån kan ende som privat skattegæld

Skat kan sidestille ulovlige lån med skattepligtig indkomst.

- Skats accept af ulovlige aktionærlån bortfalder, hvis Skat skønner, at aktionæren ikke er i stand til at tilbagebetale aktionærlånet, konstaterer revisor John Damkier, BDO, Aalborg.

- Skats accept af ulovlige aktionærlån bortfalder, hvis Skat skønner, at aktionæren ikke er i stand til at tilbagebetale aktionærlånet, konstaterer revisor John Damkier, BDO, Aalborg.

Det er ulovligt for en aktionær eller anpartshaver at optage lån i sit selskab.Det ved de fleste. Men hvad færre ved er, at det ulovlige aktionærlån i nogle tilfælde også kan blive til en personlig skattepligtig indkomst for ejeren. Langt de fleste ulovlige aktionærlån opstår ved løbende hævninger på en mellemregningskonto. - Selvom dette er selskabsretligt ulovligt, er det skattemæssigt lovligt, siger statsautoriseret revisor og partner hos BDO i Aalborg John Damkier. Blot kræves det, at der sker en normal forrentning af det ulovlige aktionærlån. Skattepligt kan opstå Men dermed er den hellige grav ikke velforvaret. - Skats accept af ulovlige aktionærlån bortfalder, hvis Skat skønner, at aktionæren ikke er i stand til at tilbagebetale aktionærlånet, konstaterer John Damkier. I den situation skal aktionæren beskattes af lånebeløbet. - Enten som løn eller som udbytte, og det følger af en mangeårig fast praksis, siger han. Ny dom bekræfter praksis Praksis er senest blevet bekræftet ved en dom ved byretten. Dommen faldt i en sag, der handlede om et selskab, som tilbage i juli 2006 købte en Porsche for lidt over 1,1 millioner kroner, men som allerede måneden efter videresolgte sportsvognen til selskabets hovedaktionær for samme beløb. Der blev ikke oprettet dokumenter ved aktionærens bilkøb, men ved årets udgang blev købesummen blot placeret på selskabets mellemregningskonto med hovedaktionæren. På dette tidspunkt skyldte aktionæren sit selskab over 800.000 kroner. - Skat mente, at hovedaktionæren skulle beskattes af det ulovlige aktionærlån som yderligere løn fra selskabet - altså som personlig indkomst - fordi han aldrig aldrig ville have været i stand til at indfri gælden til selskabet, som efterfølgende gik konkurs, siger John Damkier. Ved sin afgørelse lagde retten vægt på, at der aldrig var blevet oprettet lånedokumenter, og at hovedaktionæren aldrig havde betalt hverken renter eller afdrag på gælden til selskabet. Endelig oversteg prisen på Porschen langt hovedaktionærens betalingsevne. En undersøgelse fra sidste år af FSR - danske revisorer viste, at danske selskaber tilsammen havde ydet 15.657 ulovlige aktionærlån i 2010. Som følge af den fortsatte økonomiske krise er der ifølge John Damkier ingen grund til at tro, at dette tal er faldet i løbet af 2011. - Vi formoder, at niveauet er det samme, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.