Udland

Aktivister anklager japansk hvalfangerbåd for påsejling

Sammenstød mellem aktivister og hvalfangere på åbent hav. Værste konfrontation i tre år.

Aktivister anklager japansk hvalfangerbåd for påsejling

Miljøaktivister fra gruppen Sea Shepherd siger onsdag, at en japansk hvalfangerbåd bevidst har påsejlet to af gruppens skibe i Det Sydlige Ishav, som ligger nede ved Antarktis. Det er angiveligt den værste konfrontation i tre år.

Ifølge Sea Shepherd sejlede den japanske båd Nisshin Maru med vilje ind i de to både, Steve Irwin og Bob Barker, hvor besætningen består af aktivister.

- Det er ekstremt farligt og et direkte brud på international lov, siger gruppens kampagneleder, Bob Brown.

Han er tidligere leder af Australiens Grønne Parti, og han opfordrer den australske regering til at gå ind i sagen.

- Canberra må sige til Tokyo, at de skal holde sig væk. Derudover må Australien udsende marinefartøjer, der kan opretholde international lov, siger Bob Brown.

Det er ingen umiddelbar kommentar fra japansk side, men en embedsmand fra den japanske regering oplyser, at den er ved at undersøge beskyldningerne.

Hændelsen sker, efter at USA's højesteret tidligere på måneden afviste Sea Shepherds anmodning om at fjerne et påbud, der betyder, at aktivisterne skal holde sig 500 meter fra hvalfangerbådene.

Australien er stærk modstander af hvalfiskeri og iværksatte i december 2010 lovmæssige tiltag for at udfordre Japan, der siger, at hvalerne også bliver benyttet til videnskabelig brug.

Japan hævder, at landet udfører vigtig videnskabelig forskning, men lægger heller ikke skjul på, at hvalerne til syvende og sidst havner på de japanske middagsborde,

Der er angiveligt ikke kommet nogen til skade ved kollisionen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.