Aktivister går på gaden med miltbrand-alarm

Gadejuristerne i København vil søndag aften gå på gaden og advare byens narkomaner efter miltbrand-dødsfald.

Aktivister går på gaden med miltbrand-alarm

En narkoman døde søndag af miltbrandinfektion på Rigshospitalet. Det får nu den frivillige organisation Gadejuristerne til at gå på gaden for at advare andre stiknarkomaner om risikoen for forurenet heroin.

- Vi er lige nu ved at lægge sidste hånd på nogle plakater, som vi vil køre ud og sætte op i aften. Når ingen andre går ud og advarer brugerne om risikoen, bliver vi simpelthen nødt til det, siger Nanna W. Gotfredsen, jurist og medstifter af gadejuristen.dk.

Hun er rystet over, at myndighederne ikke går ud med en advarsel til stiknarkomanerne om, at man har mistanke om, at der er farlig heroin i omløb:

- Da en tysk narkoman døde af miltbrand, sendte Sundhedsstyrelsen for mere end to uger siden en advarsel til de danske sygehuse om, at danske narkomaner også kunne blive smittet. Men ingen gjorde noget for brugerne, siger hun.

Nanna W. Gotfredsen er også rystet over, at der ikke er kommet en officiel advarsel ud i miljøet til narkomanerne:

- Sundhedsstyrelsen regner med, at der er omkring 13.000 stiknarkomaner på landsplan, der ikke er i behandling. Af dem bor de 6000-8000 i København. Og det er altså nogens børn, og nogens søster og bror, siger hun.

Ifølge hende er der blevet indleveret prøver til Rigshospitalet af det heroin, som den nu afdøde narkoman havde taget. Hun ved ikke om det er forurenet med sporer fra miltbrand - men det er muligt:

- I eksempelvis Afghanistan tørrer man opiummasse ved siden af geder og andre husdyr. Så det er muligt, at det er blevet forurenet dér. Produktionen er så primitiv, at man ofte finder colibakterier og andet skidt og møg i heroinen, siger hun.

Ud over at sætte plakater op, vil Gadejuristerne dele specielle filtre ud til de narkomaner, de møder på deres vej søndag aften. Filtrene kan rense bittesmå partikler fra heroinen - og måske også fjerne nogle af sporerne med miltbrand.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.