Akutjob-kritik: Regeringen famler i blinde

Først om et halvt år står det klart, om opslåede akutjob går til dem, der ryger ud af dagpengesystemet.

Akutjob-kritik: Regeringen famler i blinde

Med finansminister Bjarne Corydons (S) ord er de såkaldte akutjob en "fuld, hel og dækkende" løsning på dagpengeproblemet.

Men regeringen har ikke sørget for, at man kan måle, om modellen virker, før om mindst et halvt år, skriver Jyllands-Posten.

Det betyder, at man kommer til at styre i blinde i hele den periode, hvor aftalen om akutjob gælder, mener Verner Sand Kirk, direktør for landets a-kasser i AK-Samvirke.

- Det er regeringens columbusæg, og derfor undrer vi os noget over, at man ikke overvåger uge for uge, om det virker, siger Verner Sand Kirk.

Han pointerer, at politikerne dermed afskæres fra at kunne reagere hurtigt med andre initiativer, hvis akutjobbene ikke har den ønskede virkning.

De offentlige og private arbejdsgivere er kun forpligtet til at oprette 12.500 akutjob, ikke til rent faktisk at ansætte folk fra målgruppen.

Først når arbejdsgiveren efter et halvt år kan gøre krav på en præmie på 12.500 kroner, vil der komme en indikation af, hvor mange der har ansat en langtidsledig dagpengemodtager.

AK-Samvirke mener, at Arbejdsmarkedsstyrelsen burde bruge en model, hvor arbejdsgiverne med det samme indberetter, hvem der har fået et opslået akutjob.

Afdelingschef Niels Lykke Jensen fra Akademikernes Centralorganisation (AC) er enig i kritikken:

- Det er ligesom at køre bil med bind for øjnene. Man skal have fakta på bordet for at kunne handle, siger Niels Lykke Jensen til Jylland-Posten.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser kritikken og pointerer, at der bliver lavet de målinger, som man er blevet enige om med aftalekredsen:

- For mig er det vigtigste ikke, hvor mange af akutgruppen, der får et akutjob. For mig er det afgørende, hvor mange af akutgruppen, der får et arbejde i det hele taget, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.