Akutlæger efter amerikansk model

Om et par år vil akutte patienter på de nordjyske sygehuse sandsynligvis blive modtaget af en specialuddannet læge, som yder den nødvendige førstehjælp og sørger for, at patienten bliver sendt videre til de rette hænder.

Vi kender dem fra den amerikanske tv-serie “Skadestuen”. Nu skal akutlæger efter amerikansk model også ind på de nordjyske sygehuse. 
arkivfoto: PER KOLIND

Vi kender dem fra den amerikanske tv-serie “Skadestuen”. Nu skal akutlæger efter amerikansk model også ind på de nordjyske sygehuse. arkivfoto: PER KOLIND

I fremtidens danske sygehusvæsen kræver Sundhedsstyrelsen, at der døgnet rundt er flere forskellige speciallæger til stede på de sygehuse, som tager imod akutte patienter. I Nordjylland drejer det sig om sygehusene i Aalborg, Hjørring og Thisted. Problemet er blot, at det vil medføre en dårlig udnyttelse af ressourcerne, hvis op til seks forskellige speciallæger skal stå klar til at vurdere akutte patienter døgnet rundt på de tre sygehuse. Byttehandel Derfor har det nordjyske sygehusvæsen kigget tværs over Atlanterhavet til USA, hvordan de gør der. Og i USA har de noget, der hedder akutlæger. Det er læger, der er specialuddannet til hurtigt at vurdere akutte patienter og sørge for, at de kommer i behandling på den rette specialafdeling. Samtidig viser det sig, at amerikanerne er meget interesseret i den elektroniske ambulancejournal, der er udviklet i Region Nordjylland. Det har ført til et samarbejde mellem Harvard Medical International i Boston, USA. 11 læger, økonomer og ambulancefolk fra ”over there” er i øjeblikket i Nordjylland for at berette om deres erfaringer med akutlæger og for se nærmere på, hvordan akutmodtagelserne i Aalborg, Hjørring og Thisted fungerer. Alt sammen med henblik på at komme med til oplæg til uddannelse og anvendelse af akutlæger på de nordjyske sygehuse. - Det er jo mange forskellige slags patienter, der bliver bragt til skadestuen. Og det er langtfra alle, som har brug for en højt specialiseret læge. Det vil vi forsøge at tage højde for ved at patienterne bliver modtaget af en akutlæge, som i nogle tilfælde selv er i stand til at klare problemet og i andre hurtigt kan vurdere, hvilken specialafdeling patienten skal videre til, siger Peter Larsen, planlægningschef i Region Nordjyllands sundhedsvæsen. Overbygning Akutlægen er en speciallæge, der har taget en et-årig overbygningsuddannelse. Typisk en anæstesilæge, der i forvejen er vant til at håndtere forskellige typer syge og tilskadekomne. I første omgang er det planen af uddanne omkring en halv snes akutlæger i Nordjylland. Hvis alt går efter planen, vil de være klar om cirka halvandet år. - Det er et superspændende projekt, som vil betyde, at vi på flere måder vil være et skridt foran de øvrige danske regioner. Måske vil uddannelsen som akutlæger ligefrem betyde, at vi er i stand tiltrække flere speciallæger til landsdelen. De er jo som bekendt en stor mangelvare, konstaterer Peter Larsen. Samarbejdet med amerikanerne indledtes forleden med et møde mellem dem og nordjyske politikere og sundhedsfolk på Comwell Hotel i Rebild.