Alarmer på vej til togfolk

Nyt overfald på togkontrollør i Skagen får Nordjyske Jernbaner til at skærpe sikkerheden i togene. Gerningsmændene er nu fængslet.

Nordjyske Jernbaners direktør Preben Vestergaard mener, at overfaldsalarmer kan hjælpe togkontrollører, der trues. 
Foto: Henrik Louis

Nordjyske Jernbaners direktør Preben Vestergaard mener, at overfaldsalarmer kan hjælpe togkontrollører, der trues. Foto: Henrik Louis

Kontrollørerne i Nordjyske Jernbaners tog kan i nær fremtid blive udstyret med overfaldsalarmer samt andet udstyr, der kan være dem til hjælp, hvis de bliver udsat for voldelige overfald. Det bebuder selskabets direktør, Preben Vestergaard, efter at to mænd - begge først i tyverne og fra Skagen - slog og sparkede den kontrollør, der var i det sidste tog til Skagen natten til søndag. Umiddelbart før jul blev en kontrollør på selskabets tog på Hirtshals-banen truet med kniv og slået. Preben Vestergaard mener, "at lunten er blevet kortere", når det gælder respekten for mennesker, der blot passer deres arbejde. - Det er dybt forkasteligt, og det ser vi dybt alvorligt på, siger Preben Vestergaard og bebuder, at selskabet vil overveje, hvordan personalet i togene kan sikres bedre. Umiddelbart peger han på overfaldsalarmer som en del af løsningen. Episoden lørdag nat skete netop efter, at kontrolløren havde påtalt en manglende billet. De to mænd svarede voldeligt igen, og kontrolløren fik slået et stykke af en tand, knust sine briller og var forslået i ansigtet og på den arm, han forsøgte at vægre for sig med. - Selvfølgelig er det træls at skulle betale en bøde på 600 kroner, men så kan man jo købe billet, forslår Preben Vestergaard, der siger, at kontrolløren efter omstændighederne har det godt. Selskabet driftschef tog imod ham på stationen i Skagen og talte med ham, indtil han blev bragt til skadestuen i Hjørring. Søndag blev han tilbudt psykologhjælp, og på tirsdag skal han til en ny samtale hos Nordjyske Jernbaner. De to mænd blev delvist standset af andre togpassagerer, inden de blev arresteret på Strandby Station. Det skete først, efter at de havde aktiveret togets nødåbning af dørene og forsøgt at flygte fra de tilkaldte politibetjente. Søndag blev de to mænd ved et grundlovsforhør fængslet i tre uger sigtet for vold mod tjenestemand i funktion.