Frederikshavn

Alarmerende uro blandt unge i Frederikshavn

12-13-årige samles i bandelignende grupper - behov for akut indsats i kommunens ungemiljø

- Vi har været under stort pres, ja, men HotSpot ér altså ikke et lovløst sted. Vores indsats har hjulpet - og godt, at kommunen nu tager problematikken med uroen blandt de unge op. Det er der brug for, siger Renate Weilov, leder af fritidsklubben HotSpot på Rømøvej.   Arkivfoto: Bent Bach

- Vi har været under stort pres, ja, men HotSpot ér altså ikke et lovløst sted. Vores indsats har hjulpet - og godt, at kommunen nu tager problematikken med uroen blandt de unge op. Det er der brug for, siger Renate Weilov, leder af fritidsklubben HotSpot på Rømøvej. Arkivfoto: Bent Bach

FREDERIKSHAVN:Unge helt ned til 12-13-års alderen, der samler sig i grupperinger og dækker over hinandens aktiviteter og handlinger.

Tæskehold, der bliver tilkaldt, når unge er i konflikt med hinanden eller har angivet hinanden.

En større gruppe af både danske og nydanske unge, der er tiltrukket af kriminelle bandemiljøer med rødder i Brønderslev og Aalborg. Begyndende radikaliserende tendenser. Æresrelaterede konflikter og eksempler på social kontrol i en målestok, der ikke er set i kommunen hidtil.

Bekymrende udvikling

Det lyder som indledningen til en kriminalroman, men det er ikke fiktion. Desværre. Det er en beskrivelse af ungdomslivet i Frederikshavn anno 2016.

Situationen var i løbet af foråret så alvorlig, at kommunens eget netværk omkring de unge slog alarm. Bekymringerne er beskrevet i ”Indsats Ungeliv - under broen”, en rapport, som dels beskriver de alarmerende tendenser, dels peger på løsningsmuligheder.

- Vi har kunnet mærke mere uro blandt de meget unge, og det er selvfølgelig bekymrende, når 12-13-årige forsøger sig med hash og den slags, siger SSP-koordinator Anne Roma Nielsen.

Sammen med det øvrige netværk omkring de unge, skolerne, klubberne og politiet, peger hun på, at der er brug for en øget og mere systematisk indsats over for de mange rodløse og identitetsforvirrede unge.

Hånbæk, Iscenter Nord, Naturlegepladsen i Bangsbo og Palmestranden har været særligt ramt af en hård kerne af kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge, der udøver hærværk, vold, trusler og chikane, og ungenetværket frygter, at udviklingen spreder sig til resten af kommunens ungemiljøer. I Skagen og i Sæby har der været lignende problemer.

HotSpot på Rømøvej

På fritidscentret HotSpot på Rømøvej har de den voksende uro helt tæt på kroppen. Flere af de ansatte udfordres dagligt af en voksende gruppe af uroskabende og kriminalitetstruede unge.

- Det skal ikke være det ungeliv, Frederikshavn er kendt for, og vi har lavet en række tiltag, som vi heldigvis nu kan se frugterne af, siger Renate Weilow, leder af HotSpot, der 1. januar 2015 opstod som en fusion af Bangsboklubben, Kaj Bundvad Fritidscenter og Ungdomsgården Hånbæk. 1. september 2015 flyttede de tre klubber sammen i UGH’s gamle lokaler.

- For et halvt år siden var vi under et stort pres. Medarbejderne fik supervision og blev klædt på til at håndtere de svære situationer, så de ikke behøvede at have ondt i maven, når de gik hjem fra arbejde. Vi har haft ekstra mandskab på og har indført akutberedskab. Vi har et vagtfirma tilknyttet. Integrationsafdelingen har koblet en kulturarbejder på HotSpot, og SSP er aktive i forhold til radikalisering. Det har allerede hjulpet, og HotSpot er ikke en lovløst sted, understreger Renate Weilow.

Fusion på fusion ...

Ungeenheden på Hånbækvej er en anden nyskabelse, som har været igennem en hård fødsel.

Som omtalt forleden har kommunen flyttet indsatsen for de 15-18-årige fra Ungeenheden og tilbage til Familieafdelingen.

SSP-koordinator Anne Roma Nielsen mener, at de mange fusioner - af skoler, institutioner og ungdomsklubber - kan være en af årsagerne til den øgede uro blandt de unge.

- Når så mange unge flytter sammen, opstår der nye grupperinger og tendenser. Det er heller ingen hemmelighed, at politiet har haft travlt med andre opgaver, og at det er gået ud over den forebyggende indsats, siger Anne Roma Nielsen.

Knallertbøller på Hørkærstien

Lis Johnsen, der i 39 år har boet på Mysundevej, er en af de borgere, der oplever stigende larm fra de unge.

Hun fortæller om knallertbøller, der terroriserer på Hørkærstien mellem Koktvedvej og Hørkær Mose.

- Det har aldrig været så slemt som nu. Efter at Nordstjerneskolen blev bygget er der en larm af unge på knallerter, der bare giver os ”fingeren”, hvis vi prøver at stoppe dem. Hver fredag og lørdag holder de fest ved mosen og kører ræs på stien. Politiet gør ikke noget, og forældrene åbenbart heller ikke, siger Lis Johnsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.