Udland

Albanien står i dybe valgproblemer

Albanien har parlamentsvalg søndag, men valgkommissionen er ude af funktion.

Albanien står i dybe valgproblemer

Valg i Albanien går sjældent glat, og det parlamentsvalg, der finder sted søndag, har allerede fra begyndelsen store problemer.

Valgkommissionen, som skal godkende valget, er timer inden valghandlingen, reelt ude af drift.

I april forlod tre af syv medlemmer kommissionen, og lørdag aften er de fortsat ikke erstattet.

- Situationen er helt blokeret, siger en vestlig diplomat.

Det er to årtier siden, at kommunismen raslede sammen i Europa og også i Albanien, og valg i den lille balkanstat har siden da været præget af det, der diplomatisk kan kaldes store uregelmæssigheder.

Ledelsen i hovedstaden Tirana har ellers desperat brug for at bevise over for det øvrige Europa, at landet er i stand til at afholde retfærdige valg, der overholder internationale standarder, hvis Albanien, som landet ønsker, skal gøre sig håb om at komme med i EU.

Striden om sammensætningen i valgkommissionen har afsæt i uenighed mellem premierminister Sali Berishas koalitionsregering og oppositionen, der ledes af socialisterne.

Den vestlige diplomat, som det franske nyhedsbureau AFP har talt med, siger, at der er stor risiko for, at enten regeringskoalitionen eller socialisterne vil kritisere resultatet af søndagens valg.

EU har to gange afvist Albaniens ansøgning om at blive medlem af EU.

EU-Kommissionen har på forhånd sagt, at søndagens valg er en "afgørende test for landets demokratiske institutioner og dets fremskridt i retning af EU".

Flere end 3,2 millioner albanere kan stemme ved valget, hvor de skal finde 140 medlemmer af parlamentet. 7000 kandidater stiller op.

Der er omkring 600 udenlandske valgobservatører til at følge valghandlingen, der begynder søndag klokken 07.00 og slutter klokken 19.00.

De første resultater ventes mandag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst