Aldrig mere alene med Tempo

Nye regler omkring elefanterne betyder, at Thorvald Eggers ikke længere må gå ind og ae hanelefanten på tungen

I fremtiden skal Thorvald Eggers på den anden side af wiren, når han skal snakke eller træne med hanelefanten Tempo. Her er det dog hunelefanten Tanja, han forlader.
foto: grete dahl

I fremtiden skal Thorvald Eggers på den anden side af wiren, når han skal snakke eller træne med hanelefanten Tempo. Her er det dog hunelefanten Tanja, han forlader. foto: grete dahl

AALBORG:For tre år siden mistede en af Thorvald Eggers’ udenlandske kolleger livet, da en hanelefant umotiveret angreb en dyrepasser i den zoologiske have i Wien. Og undersøgelser viser, at hver gang en dyrepasser går ind til en elefant, er der 42,5 procents risiko for at komme til skade eller miste livet. En undersøgelse, som også zoo-direktør Henrik Johansen er blevet præsenteret for. - Vi snakkede med ham og forklarede, at vi synes, vi har for lidt tid med elefanterne samt at anlæggene og forholdene for elefanterne ikke var optimale, siger Thorvald Eggers, der så foreslog, at haven fik besøg af Alan Roocroft, en amerikaner, der i 30 år har specialiseret sig i håndtering og træning med elefanter i fangenskab. Konklusionen efter besøget, der fandt sted i starten af marts, blev, at ingen dyrepassere (læs=Thorvald Eggers) fremover må have fri kontakt med hanelefanten Tempo. - Nu skal vi arbejde ud fra konceptet beskyttet kontakt. Det er en beslutning, vi har truffet i fællesskab, så vi også i fremtiden kan tage os af ham, siger den rutinerede dyrepasser, der indtil for ganske nylig var den eneste dyrepasser, som Tempo ville acceptere inde hos sig. Derfor føler Thorvald Eggers sig også lidt trist til mode. - Selvfølgelig gør det ondt. Det er noget mærkelig noget. For en måned siden gik jeg hen til Tempo hver dag og sagde ”god morgen”, hvorefter han lagde sig ned, så jeg kunne gå hans ben og ører efter, fortæller dyrepasseren. Det kan han også gøre i fremtiden, men det vil i givet fald være bag en tremmevæg, der skal opføres mellem Tempos og Tanjas (den største hunelefant, red.) bure. Her skal der være låger i forskellige højder, som Tempo skal trænes til at placere henholdsvis ben og ører i.