Hjørring

- Alle mødre vil give mig ret

Hjørring-borgmester klager til Nordjyllands Politi, der gav tilladelse til islam-kritisk demonstration tæt på Dana Cup-åbningen

Kort tid før Dana Cup-optoget mandag aften havde Partiet Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) fået tilladelse til at demonstrere i Strømgade i Hjørring. Selv om den officielle del af optoget og demonstrationen ikke faldt sammen tids- og rutemæssigt, så mener Hjørrings borgmester ikke, at SIAD skulle have haft tilladelse til at demonstrere.Foto: Henrik Louis

Kort tid før Dana Cup-optoget mandag aften havde Partiet Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) fået tilladelse til at demonstrere i Strømgade i Hjørring. Selv om den officielle del af optoget og demonstrationen ikke faldt sammen tids- og rutemæssigt, så mener Hjørrings borgmester ikke, at SIAD skulle have haft tilladelse til at demonstrere.Foto: Henrik Louis

HJØRRING:Borgmester Arne Boelt (S) er fortørnet over, at partiet Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) demonstrerede i Hjørrings bymidte mandag aften kort før den officielle af åbning af Dana Cup, der er Danmarks største ungdomsturnering med deltagelse af knap 1100 hold fra hele verden.

- Tre fjerdele af deltagerne er børn under 15 år. Og når far og mor vinker farvel til deres barn i Trondheim, så regner de ikke med, at børnene kan støde ind i rabiate demonstranter ved Dana Cup i Hjørring. Her har forældrene tiltro til, at politi, Dana Cup og Hjørring Kommune har styr på tingene, siger Arne Boelt.

- Derfor forstår jeg simpelthen ikke, at politiet har givet tilladelse til demonstrationen, lyder det fra borgmesteren.

SIAD kalder blandt andet islams indtog i Danmark for ”Danmarkhistoriens største trussel”.

Demonstrationen trak kun en håndfuld deltagere med formand Anders Gravers i spidsen. Den begyndte klokken 18 i Strømgade, og var færdig kort før den officielle Dana Cup-indmarch mod stadion. Samtidig var der anmeldt en moddemonstration, der trak en hel del folk.

Selv om optoget og demonstrationerne ikke kom til at krydse hinanden, så peger borgmesteren alligevel på, at byens mange gæster i et eller andet omfang ikke kan undgå at have stiftet bekendtskab med SIAD’s demonstration.

- Og hvad sker der, hvis et par tosser pludselig tilslutter sig demonstrationen og beslutter sig for at piske en stemning op, spørger borgmesteren.

Arne Boelt understreger, at politiet løste opgaven fint, når det nu ikke kunne være anderledes:

- Der var flere politifolk tilstede og man havde en alternativ rute klar til Dana Cup-optoget, hvis det blev nødvendigt. Men det ændrer ikke ved, at man ikke burde tillade sådan en demonstration så tæt på optoget. Det tror jeg alle mødre i Danmark vil give mig ret i.

Erfaringer med SIAD

Politiinspektør Marianne Vestergaard-Lau, Nordjyllands Politi, står gerne på mål for tilladelsen til SIAD-demonstrationen.

- Der var et afbræk i tidsrummet mellem demonstrationen og indmarchen, og der var ingen problemer. Grundloven sikrer forsamlingsfriheden, og der skal rigtig gode begrundelser til at forbyde en demonstration af hensyn til fare for den offentlige fred, siger politiinspektøren.

Politiet vurderede, at demonstrationen var lav-risiko, hvilket holdt stik - og det er i øvrigt også erfaringerne fra tidligere SIAD-demonstrationer i Aalborg og Hobro.

Ikke desto mindre har Arne Boelt nu skrevet en klage til direktøren for Nordjyllands Politi, Elsemette Cassøe.

- Jeg håber ikke, det kommer til at ske igen - derfor har jeg skrevet klagen. Vi peger også fingrene indad, for vi har som kommune for sent fået løftet sagen op på borgmester- og direktørniveau, erkender Arne Boelt.

Grundlovens paragraf 79 lyder i øvrigt som følger: ”Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred”.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst