Udland

Ambassadør: Dedikeret Porosjenko er på en svær opgave

Ukraines nye præsident er dedikeret, målrettet og meget dialogorienteret, siger Danmarks ambassadør i Ukraine

Ukraines nye præsident Petro Porosjenko, der blev taget i ed lørdag, står overfor store udfordringer med at realisere sit mål om at normalisere forholdene i landet og ikke mindst forholdet til Rusland.

Det siger Danmarks ambassadør i Ukraine, Merete Juhl, der har mødt præsidenten.

- Der er ingen tvivl om, at Ukraine står overfor et hav af udfordringer, og det bliver et maraton at komme videre og få reformeret landet i den retning, han gerne vil, siger Merete Juhl til Ritzau.

Ambassadøren tror ikke, at nogen forventer, at han kan fikse alt med det samme.

- Der er samtidig et stort pres på ham, for landet har så voldsomt brug for at tingene kommer på rette skinner, at det går fremad og at det bliver i en positiv retning.

- Mit indtryk er, at det er en meget dedikeret mand, der har nogle klare mål, som han kæmper for. Det er han også kendt for at have gjort hidtil i sin forretning. Det er en målrettet, men dialogorienteret person jeg har mødt, siger Merete Juhl.

Petro Porosjenko, der en af Ukraines rigeste mænd, er kendt som chokoladekongen, fordi han fabrikerer slik og chokolade.

Spørgsmål: Har Porosjenko formået at skabe en vis form for national samling i landet?

- Det synes jeg. Der er en forsigtig optimisme og en positiv opfattelse af hans muligheder, men man er selvfølgelig også klar over, at det er en kæmpe opgave.

- Han har selv sagt, at det gør stort indtryk på ham med den opbakning, han har mødt, svarer Merete Juhl.

Porosjenko meldte ud i sin tiltrædelsestale, at Krim-halvøen også skal være ukrainsk. Men Ruslands præsident Putin sagde for kort tid siden til franske medier, at der ikke var anden vej end indlemme Krim under Rusland.

- Vi må konstatere, at der er to forskellige udlægninger af virkeligheden. Det bliver selvfølgelig en udfordring, men jeg har også bidt mærke i, at han ved flere lejligheder har sagt, at en normalisering i relation til Rusland også er afgørende for Ukraine, lyder svaret fra Merete Juhl.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.