Udland

Ambassadør: Der er bekymring i Ukraine trods fredsplan

Ukrainerne er glade for Minsk-aftalen, men folk gør sig ingen illusioner om, at freden nu er sikret.

Lad os nu se.

Sådan er reaktionen i Ukraine på den fredsplan, som Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig indgik torsdag i Hvideruslands hovedstad, Minsk, og som blandt andet dikterer våbenhvile fra og med natten til søndag.

Det siger Danmarks ambassadør i landet, Merete Juhl.

- Helt overordnet er ukrainerne selvfølgelig glade for, at der er en aftale. De hungrer efter, at der kommer fred i landet. Men samtidig gør man sig ingen illusioner om, at alt bliver godt fra den en dag til den anden. Håbet er, at det bliver bedre skridt for skridt, siger hun.

Planen dikterede ikke våbenhvile, mens blækket på aftalen endnu var vådt. Dermed kan kampene fortsætte i nogle dage endnu, og flere soldater har da også mistet livet i de fortsatte slagvekslinger ved fronten.

Men når ukrainerne alligevel er tilfredse med resultatet, så skyldes det flere ting, påpeger Merete Juhl.

- Det er klart, at der nu er en tekst, der er mere konkret og udførlig end tidligere, når det gælder tilbagetrækning og spørgsmålet om kontrollen med grænsen til Rusland.

- Og det, som man er særlig tilfreds med i Ukraine, er, at de vestlige topledere stillede op i Minsk og stod igennem de lange, seje forhandlinger. Det betyder rigtig meget for dem, forklarer hun og fortsætter:

- Men når det kommer til selve implementeringen af planen, så ligger djævelen jo i detaljen, og det er det, der giver anledning til den største bekymring her.

- Desuden er man bekymret for, hvor meget blodsudgydelse der bliver, frem til at våbenhvilen træder i kraft.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.