Ambassadør: Fortsæt dialogen efter optøjer

USA skal fortsætte dialogen efter voldelige optøjer i flere muslimske lande, mener den amerikanske ambassadør

Ambassadør: Fortsæt dialogen efter optøjer

Det er ikke en religiøs konflikt, som har udløst de voldelige optøjer i flere muslimske lande fra Tunesien, Libyen og Sudan i Afrika over Egypten og Gazastriben i Mellemøsten til Indonesien, som er verdens største muslimske land.

Vurderingen kommer fra USA's ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, som lørdag besøger Det Radikale Venstres landsmøde i Nyborg.

I foråret besøgte hun SF's landsmøde. Den amerikanske topdiplomat kommer til landsmøderne hos de største danske partier for at lære mere om dansk demokrati.

- Det vigtigste, vi kan gøre, er at fortsætte dialogen. Jeg tror ikke, at dette drejer sig om religion. Det drejer sig om en forskel i traditioner. Det er meget vigtigt, at folk rundt omkring i verden forstår, at USA's regering ikke har noget at gøre med filmen, siger hun.

Optøjerne skyldes voldsom muslimsk vrede over amatørfilmen "Innocence of Muslims", som er lavet i Californien og gør grin med profeten Muhammed. Optøjerne spredte sig, da en arabisksproget version af filmen blev lagt på YouTube.

Natten til onsdag blev Fultons kollega i Libyen, Chris Stevens, og tre andre ambassadeansatte dræbt ved et angreb på USA's konsulat i Benghazi. Og fredag kostede urolighederne fem mennesker livet ved protester i Egypten, Sudan, Libanon og Tunesien.

- Vi mener ikke, at en film skal afføde vold som afbrænding af en ambassade og drabet på en amerikansk ambassadør. Det er tragisk, men vi må kunne tale om disse ting, siger hun.

- Det varmede hjertet hos mig og mange amerikanere at se libyere foran tv-kameraer med hjemmelavede skilte med ordene "Ambassadør Stevens var vores ven". Disse terrorhandlinger repræsenterer ikke Libyens folk, siger ambassadøren.

Hun understreger, at handlingerne er begået af terrorister. Det handler ikke om modstand mod den libyske regering eller anti-islam.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.