Udland

Ambassadør: Grækerne ånder lettet op

Det vækker glæde hos mange grækere, at der nu kan blive dannet en konservativ-ledet regering, siger ambassadør

Ambassadør: Grækerne ånder lettet op

Mange grækere fester på gaden, efter udsigten til at landet endelig kan få en ny regering. De konservative Nyt Demokrati står med de fleste stemmer og har sammen med socialdemokraterne i Pasok mulighed for at danne regering.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Grækenland, Tom Nørring, fra en balkon i det centrale Athen.

- Man kan mærke ude på gaden, at der er mange glade borgere. De kører rundt i byen, og Nyt Demokrati holder fest på en plads neden for balkonen. De fester, synger og er glade, siger ambassadøren til Ritzau.

For seks uger siden måtte partierne opgive at danne regering efter det første forsøg på et parlamentsvalg. Da det mislykkedes blev søndagens valg en realitet.

- Rigtig mange grækere vil ånde lettet op nu, fordi nu ser det ud til, at man har et rigeligt grundlag for at kunne danne en regering og vel at mærke en regering som bakker op om låneaftalerne, siger Tom Nørring.

Han henviser til de redningspakker, som Grækenland har aftalt med EU og Den Internationale Valutafond, IMF

Ved søndagens valg pegede et flertal af grækerne dermed på pro-europartier, selv om også stærk EU-kritiske røster fik mange stemmer. Det betyder dog ikke, at landets borgere vil have hjælpepakken i dens nuværende form.

- Som mange borgere ønsker, så har Nyt Demokrati signaleret, at man vil genforhandle dele af aftalen, så byrden på de græske borger ikke bliver helt så voldsom, som man har følt, det har været over de sidste halvandet til to år, fortæller Tom Nørring.

Grækerne ser nu også frem mod en tid, hvor der endelig kan arbejdes for låneaftalen.

- Der er gået en lang periode både med det første valg og dette valg, hvor man ikke har kunnet gennemføre låneaftalerne.

Grækerne er bagud med at finde 11 milliarder euro ekstra i besparelser i forbindelse med lånepakkerne, og det samme gælder gennemførelsen af strukturelle reformer, siger ambassadøren:

- Det haster for alvor med at få gennemført dem. Det tager tid, og det er bydende nødvendigt.

/ritzau/