Udland

Ambassadør: Ukrainsk præsident anvender retmæssig magt

Det er en gruppe ekstremister, som fører an i demonstrationerne i Ukraine, mener Ukraines ambassadør i Danmark

De voldsomme sammenstød fortsætter i Ukraine, hvor politiet på foranledning af præsident Viktor Janukovitj anvender vold mod de demonstrerende.

Og det har præsidenten og politiet ret til, hvis situationen taler for det, siger Mykhajlo Skuratovskij, der er Ukraines ambassadør i Danmark.

- Han er retmæssig berettiget til at bruge magt over for demonstranterne, siger ambassadøren til Ritzau og fortsætter:

- Jeg kan ikke sige, om politiet benytter sig af fysisk magtanvendelse. Efter min opfattelse vil det være et modtræk, fordi politiet er nødt til at prøve at beskytte sig selv.

Tusindvis af demonstranter har de seneste dage kæmpet mod bevæbnede politistyrker i hovedstaden Kijev, hvor mere end et halvt hundrede meldes dræbt alene torsdag.

Især torsdag er kampene blusset op, efter at en våbenhvile mellem oppositionen og regeringen kun formåede at holde i få timer.

- Jeg tror, at han (Viktor Janukovitj, red.) har et hovedmål om at undgå overdrevne blodsudgydelser, siger den ukrainske ambassadør og fortsætter:

- Hvis du havde spurgt mig tidligere, ville jeg have sagt, at han ville undgå, at det skulle føre til dræbte. Men det er altså den situation, vi står i nu.

Ifølge ambassadøren er det hans opfattelse, at det er en gruppe af radikale ekstremister fra den ukrainske højrefløj, der primært står bag konflikten og de fortsatte kampe i Kijevs gader.

- Det skal dog understreges, at det ikke er samtlige demonstranter, som er en del af den radikale højrefløj, fastslår han for derefter at påminde:

- Men nogle af dem er, og det er min opfattelse - ligesom hos alle fornuftige ukrainere - at det er denne gruppe, der bærer skylden. Lige nu tror de, at alt ville være fint, hvis de fik deres vilje, og at de gør det rigtige.

På grund af urolighederne og gadekampene har politiet i Kijev opfordret indbyggerne til at blive inden døre, mens flere skoler og børnehaver er blevet lukket.

Hos ambassadøren er håbet, at der bliver fundet en fredelig løsning blandt de stridende parter, men at han stadig frygter det værste:

- Der er i øjeblikket en mulighed for, at konflikten og konfrontationerne kan føre til en borgerkrig. Men vi tør ikke engang at tænke i de baner, understreger Mykhajlo Skuratovskij.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.