Udland

Ambassadør: Ukrainsk præsident er retmæssigt valgt

Det er ifølge ambassadør et mindretal, som er imod ukrainsk præsident. Dog er der brug for dialog, mener han.

Ukraines præsident er allerede legitimt valgt med et flertal bag sig, og eftersom præsidentens modstandere har som mål at han træder helt tilbage, vil det ikke løse noget at udskrive et valg.

Sådan lyder analysen fra det pressede ukrainske regimes repræsentant i Danmark, ambassadør, Mykhajlo Skuratovskij.

- I øjeblikket har vi en præsident, der i 2010 blev valgt ind efter lovens rammer, og som repræsenterer et flertal af befolkningen, siger den ukrainske ambassadør og henviser til en række meningsmålinger, der løbende er foretaget i landet.

Ifølge Skuratovskij har meningsmålingerne vist en generel tendens til, at ikke mere end en femtedel af den ukrainske befolkning er imod den øjeblikkelige situation i Ukraine.

Stadig understreger ambassadøren, at der altid kan være en vis usikkerhed ved meningsmålinger, og han henviser ikke umiddelbart til konkrete meningsmålinger.

Tidligere på ugen påpegede senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier Karsten Jakob Møller dog over for Ritzau, at man ikke må overse, at præsidentens linje nyder opbakning i både det østlige og sydlige Ukraine.

Trods den ifølge ambassadøren overvældende store opbakning til præsidenten, mener Mykhajlo Skuratovskij ikke, at et valg nødvendigvis er løsningen. For oppositionen vil ikke have hans chef i Ukraine med på stemmesedlen.

- Oppositionen ønsker udelukkede, at der bliver udskrevet et tidligt præsidentvalg og uden deltagelse af Viktor Janukovitj, siger han.

Hans udtalelser faldt dog, inden Polens premierminister, Donald Tusk, torsdag aften kunne berette, at Viktor Janukovitj på et møde havde udtrykt villighed til at gennemføre tidlige valg, allerede i år.

Inden da havde oppositionsleder Vitalij Klitsjko på det sociale medie YouTube fremsat kravet om et valg.

Løsningen er dog i ambassadøren ikke et valg, men en dialog.

- Der er uden tvivl behov for, at vi sætter os ned og diskuterer sagen. En femtedel af befolkningen er meget, og det forstår vi, siger Mykhajlo Skuratovskij.

Han mener ikke, at EU-sanktioner mod landet, som blev endeligt vedtaget torsdag, vil gavne hverken EU eller Ukraine.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst