Udland

Amerikanerne siger nej til sundhedsreform

56 procent af den amerikanske befolkning bakker ikke op om præsident Barack Obamas sundhedsreform.

Amerikanerne siger nej til sundhedsreform

Et flertal af amerikanerne er imod præsident Barack Obamas samlede sundhedsreform, selvom de går ind for de fleste af reformens elementer.

Det viser en helt ny meningsmåling fra Reuters/Ipsos.

56 procent bakker ikke op om reformen, mens 44 procent er positive i undersøgelsen, der er lavet over dagene 19.-23. juni.

Tidligere meningsmålinger har ellers vist det modsatte. I marts bakkede i alt 65 procent af amerikanerne op om Obamas reform.

Den seneste måling kommer få dage inden, at Højesteret skal afgøre, om den nye lov skal indføres.

Og undersøgelsens resultater tyder på, at republikanerne har held til at overtale vælgerne til at afvise Obamas reform, selvom de bakker op om mange dele af den, skriver Reuters.

Et stor flertal er for eksempel positiv stemt over for, at børn skal være dækket af deres forældres forsikring, indtil de bliver 26 samt at virksomheder med over 50 ansatte skal sørge for forsikring til de ansatte.

Til gengæld er 61 procent af amerikanerne imod det såkaldte "individuelle mandat", der betyder, at alle, der er bosat i USA, skal have deres egen sundhedsforsikring.

Netop det punkt er baggrunden for, at republikanerne kalder loven for forfatningsstridig, og det er dét, Højesteret skal tage stilling til.

- Det er det punkt, der er kommet til at definere reformen, og det er det punkt, der giver Højesteret mulighed for at afvikle loven, hvis den ikke mener, det er lovligt, siger Chris Jackson fra researchvirksomheden Ipsos.

Meningsmålingen viser desuden - ikke overraskende - at flertallet af republikanerne er imod Obamas sundhedsreform.

Hele 86 procent bakker ikke op om loven, mens det kun er 25 procent blandt demokraterne.

/ritzau/Reuters