Amerikansk centralbank skruer ned for krisehjælp

Under corona har Federal Reserve købt ivrigt op i obligationer. Det begynder nu at blive udfaset.

WASHINGTON D.C.: Den amerikanske centralbank starter nu udfasningen af det opkøb af obligationer, der blev iværksat sidste år under corona.

Det oplyser centralbanken, Federal Reserve, i en pressemeddelelse onsdag.

Sidste år blev der ifølge cheføkonom Allan Sørensen, Dansk Industri, søsat et stort opkøb af obligationer for at hjælpe den amerikanske økonomi.

Den blev sendt til tælling af corona, hvilket fik centralbanken til at reagere. Men tiden er en anden nu.

- Økonomien har ikke brug for krisehjælp længere og derfor strammes pengepolitikken ganske langsomt ved at nedbringe de månedlige opkøb af obligationer, vurderer økonomen i en skriftlig kommentar.

Aktuelt købes der for 120 milliarder dollar - 771 milliarder kroner - om måneden. Det skrues nu ned med 15 milliarder dollar fra november.

Herfra skrues der ned med samme beløb hver måned. Opkøbene ser altså ud til at være udfaset til sommer. Det kan dog blive ændret.

Ifølge chefstrateg Frederik Engholm, Nykredit, var beslutningen ventet. Han forventer ikke, at det bliver problematisk for økonomien.

- Afvikling af opkøbsprogrammet skyldes, at den økonomiske genopretning er godt undervejs i USA, skriver han i en kommentar.

- Det betyder også, at budgetunderskuddet falder, så der skal udstedes langt færre statsobligationer – dermed er behovet for opkøb mindre.

- Men det vil ikke desto mindre betyde at færre nye penge strømmer ud i det finansielle system måned for måned, lyder det fra strategen.

De milliardstore opkøb af obligationer virker på økonomien, ved at de presser renterne ned.

Det skal tilskynde bankerne til at låne flere penge ud, hvilket igen sikrer flere og billigere lån for virksomheder og forbrugere.

Det kan for eksempel ske ved, at Federal Reserve køber statsobligationer fra banker, der dermed får penge i hånden, som kan lånes ud.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.