Erhverv

Amerikansk jobskabelse skuffer i juli

Efter en positiv overraskelse i juni skuffer jobskabelsen i USA for juli, og lønfremgangen er stagneret.

Der skabes fortsat mange tusinde job i USA hver måned, uden at det kaster større lønstigninger af sig, noterer økonomer. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Der skabes fortsat mange tusinde job i USA hver måned, uden at det kaster større lønstigninger af sig, noterer økonomer. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Der blev i juli skabt 157.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA. Det fremgår af den seneste jobrapport, som er blevet udsendt fredag.

Forventningerne var på forhånd, at der var skabt 193.000 ifølge Bloomberg News. Dermed skuffer rapporten.

I juni blev der skabt 213.000 job uden for landbruget, hvilket var en positiv overraskelse i forhold til forventningerne. Tallet for juni blev fredag opjusteret til 248.000.

I jobrapporten kan man læse, at arbejdsløsheden falder til 3,9 procent. I juni lå arbejdsløsheden på fire procent, og det var ifølge Bloomberg News ventet, at den ville falde til 3,9 procent.

Selv om det er måned nummer 94 i træk med flere job skabt end tabt i USA, er der stadig kun en begrænset lønfremgang, noterer senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj i en skriftlig kommentar.

Lønfremgangen i USA i juli ligger på niveau med juni, da den var på 2,7 procent.

- Selv om beskæftigelsen fortsætter med at stige, og ledigheden ud over enkelte perioder i år 2000 er på det laveste niveau siden slut 60'erne, så er lønvæksten stadig meget afdæmpet, siger han.

- Den lave lønvækst skyldes nok en kombination af, at inflationsforventningerne er faldet, produktivitetsvæksten er lavere end tidligere, og at der fortsat er ledige ressourcer på arbejdsmarkedet.

Det samme noterer Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit.

- Spørgsmålet er dog, hvor langt tid det aktuelle væksttempo kan opretholdes, uden at arbejdsmarkedet begynder at vise lønpres, siger han i en skriftlig kommentar.

- Med (præsident, red.) Trumps kraftige finanspolitiske stimulans, så venter vi ikke, at vi skal vente længe, før det høje væksttempo slår ud i stigende lønninger.

Fredag blev der også fremlagt tal for USA's handelsbalance for juni. Her er underskuddet vokset til 46,3 milliarder dollar. Selv om underskuddet er vokset, er det stadig mindre end ventet af de økonomer, som Bloomberg News ifølge Ritzau Finans har spurgt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst