Udland

Amerikansk soldat tilstår 16 mord

En amerikansk sergent indrømmer massakre i Afghanistan for at undgå dødsstraf.

Amerikansk soldat tilstår 16 mord

Den 39-årige amerikanske sergent, Robert Bales, erkendte sig onsdag skyldig i drabet på 16 civile i en landsby i Afghanistan i et retsmøde ved en militærdomstol i den amerikanske stat Washington.

Allerede i sidste uge oplyste hans advokat, at Bales var klar til at erkende sig skyldig i de 16 drab, hvis anklagemyndigheden undlader at kræve dødsstraf.

Ved onsdagens retsmøde sad han flankeret af sine forsvarere John Browne og Emma Scanlan i en tætpakket retssal på Lewis-McChord-basen syd for Seattle i delstaten Washington.

Her fortalte Scanlan, at hendes klient erklærer sig skyldig i 16 drab, seks drabsforsøg og syv overfald.

Massakren fandt sted om aftenen 11. marts sidste år, da Robert Bales forlod militærlejren i Panjwayi distriktet i den sydlige del af Kandahar Provinsen.

Han trængte ind i landsbyen, hvor han skød omkring sig. Af hans 22 ofre var 17 kvinder eller børn. Næsten alle ofrene blev skudt i hovedet, og efterfølgende satte han angiveligt ild til flere af ligene.

Ved et retsmøde i november sagde anklagemyndigheden, at han skulle forberede sig på, at man ville kræve dødsstraf.

Men i sidste uge sagde hans forsvarer, John Browne, at han var "nået til enighed med militæret om at tage dødsstraffen af bordet", hvis Bales ville erkende sig skyldig.

Adspurgt om Bales var ked af det, der var sket, svarede Browne:

- Absolut. Og jeg tror det vil stå klart, efterhånden som sagen skrider frem. Han er meget lettet over, at dødsstraf ikke er på bordet.

Ved en række forberedende retsmøder i november kaldte Bales' familie ham "modig og ærefuld", mens han forsvarer stillede spørgsmålet, hvilken rolle alkohol, stoffer og stress kunne have i tragedien.

Anklageren kaldte til gengæld massakren "afskyelig og foragtelig" under de otte forberedende retsmøder.

Med onsdagens erkendelse er skyldsspørgsmålet endeligt afgjort. Den 19. august indledes så en sag, der skal afgøre, hvilken straf Robert Bales skal have.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.