Udland

Amerikanske aktier får stryg og olien når nyt lavpunkt

Sortsyn har grebet de globale finansmarkeder. Wall Street tager største dyk i fire år.

Den globale bekymring for Kinas økonomiske tilstand udløste fredag store kursfald på de amerikanske aktiemarkeder.

Samtidig er de i forvejen lave verdensmarkedspriser på råolie blevet trykket endnu længere ned.

En tønde amerikansk råolie kunne på et tidspunkt fredag købes for under 40 dollar. Så billig har olien ikke været siden finanskrisen i 2009.

På Wall Street sluttede ugen ligeledes med kraftige kursfald.

Dow Jones-indekset gik 3,1 procent tilbage og er nu mere en ti procent lavere end i maj, da indekset var på sit højeste nogensinde.

- Der er i øjeblikket en fornemmelse af frygt i markedet. Alle nyheder bliver tolket negativt over en kam, siger Tom Digenan, aktiechef hos finanshuset UBS, til CNBC.

Fredagens nedtur på over tre procent er den største i fire år, og stort set ingen selskaber gik fri. For hver seks aktier, der faldt, var der kun en enkelt som steg.

Giganter som Apple og Microsoft blev omkring fem procent mindre værd.

Udsalget af aktier er ifølge nyhedsbureauet Reuters måske et tegn på, at investorerne mener, at kurserne er kommet for højt op på et tidspunkt, hvor der ifølge økonomer er udsigt til den første amerikanske rentestigning i mange år, energipriserne dykker og Kinas økonomi lader til at være gået i dvale.

Ifølge Thomas Lee fra finanshuset Fundstrat i New York har et kollektivt sortsyn sænket sig over finansmarkederne.

- Der er ingen mangel på forhold, som investorerne kan pege på. Lige fra udsvingene på valutamarkederne til svækkelsen af råvarer og frygt vedrørende Kina, siger han til Reuters.

Kina har devalueret sin valuta for at hjælpe landets eksportvirksomheder, og de seneste nøgletal fra Kina tyder på, at erhvervslivet har mistet pusten.

Fredagens produktionstal fra de kinesiske fremstillingsvirksomheder var lavere end forventet, og de kinesiske aktiemarkeder havde endnu en blodrød dag.

Herhjemme har aktiemarkedet også haft en svær uge med meget store kursfald.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.