Udland

Amerikanske vælgere bytter stemmer for at stoppe Trump

Hillary Clinton-fans bytter stemmer med vælgere i svingstater, der hverken stemmer på Clinton eller Trump.

Hillary Clinton Campaigns In Key Swing States Foto: Scanpix/Justin Sullivan

Hillary Clinton Campaigns In Key Swing States Foto: Scanpix/Justin Sullivan

Amit Kumar er demokrat og har et brændende ønske om, at Hillary Clinton vinder præsidentvalget. Derfor stemmer han på Jill Stein 8. november.

Amerikanske vælgere er således begyndt at bytte stemmer for at blokere for Donald Trumps vej til Det Hvide Hus.

Ifølge det amerikanske medie vox.com så en ny app dagens lys for omkring en måned siden.

Som Clinton-fan i en demokratisk stat ved iværksætteren Amit Kumar fra Silicon Valley, Californien, godt, at hans stemme ikke kommer til at påvirke valgresultatet.

Han ved også godt, at andre steder i landet - særligt i de afgørende svingstater - er vælgere, der hverken stemmer på Clinton eller Trump, med til at øge spændingen omkring, hvem der løber med præsidentposten.

Kumar indså, at den bedste måde at få indflydelse er ved at få disse såkaldte tredjepartsvælgere med bopæl i en svingstat til at stemme på Hillary Clinton, samtidig med at de støtter deres oprindelige kandidat.

Han lancerede derfor app'en "#NeverTrump" - en slags markedsplads, hvor tredjepartsvælgere kan bytte kandidat med Clinton-støtter i stater, hvor hun allerede er sikret sejr.

App'en giver vælgere adgang til et chatforum, hvor hundredvis af Clinton-tilhængere i såkaldte sikre stater foreslår at bytte stemmer med tilhængere af Jill Stein, Gary Johnson eller Evan McMullin i svingstater.

Systemet er baseret på tillid. På valgdagen 8. november er det således underforstået, at de to personer, som har handlet med hinanden, også stemmer på de kandidater, som de har aftalt.

Ifølge vox.com er fænomenet ikke nyt. Allerede for 16 år siden - under det tætte kapløb mellem George W. Bush og Al Gore - beskrev professor i forfatningsret James Raskin dilemmaet og foreslog vælgere at bytte stemmer.

Over for USA Today vurderer app-grundlægger Amit Kumar, at omkring 10.000 mennesker har brugt app'en siden lanceringen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.