Udland

Ammende mødre bekæmper børnedødelighed

Mange mødre er ikke meget for at amme, men amning er billig og effektiv for sundheden, påpeger Unicef.

Ammende mødre bekæmper børnedødelighed

Børn, der udelukkende bliver ammet, har 14 gange større sandsynlighed for at overleve de første seks måneder af deres liv, end børn der ikke bliver ammet.

Dødeligheden blandt spædbørn kan samtidig reduceres med op til 45 procent, når børn bliver ammet fra første dag i deres liv, lyder det fra FN's børneorganisation, Unicef, i anledningen af Den Internationale Ammeuge.

- Der er ingen anden enkel sundhedsindsats, der har så stor effekt for småbørn og deres mødre som amning, og som koster så lidt for verdens regeringer, siger Unicefs vicedirektør, Geeta Rao Gupta.

På verdensplan blev færre end fire ud af 10 børn på verdensplan i 2012 udelukkende ammet i de første seks måneder af deres liv. Tallet har ligget lavt i flere år, fordi amning ikke er så udbredt i flere store lande såsom Kina.

I Kina bliver kun 28 procent af småbørn udelukkende ammet, og der er til gengæld så stor efterspørgsel på modermælkserstatning, at det har skabt mangel i andre lande.

- Amning er en babys første "vaccination", og historiens billigste og mest effektive måde at redde liv på, især for fattige og i områder, hvor modermælkserstatning er dyrt og risikerer at blive forurenet af beskidt vand, forklarer Geeta Rao Gupta i en pressemeddelelse.

Amning styrker samtidig børns evne til at lære og er med til at forebygge fedme og kroniske sygdomme senere i livet, lyder det fra Unicef.

Et nyt amerikansk studie viser samtidig, at amning og intelligens hænger sammen. Forskerne har fundet frem til, at børn, der stadig blev ammet som etårige havde bedre sprog som treårige end børn, der fik modermælkserstatning, skriver Wall Street Journal.

Som syvårige havde de ammede børn både bedre sproglig- og ikke-sproglig intelligens, lyder konklusionen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.