Udland

Amnesty blander sig i irsk abort-tragedie

Regeringen i det stærkt katolske Irland må tage sig sammen, og det skal være nu, siger Amnesty.

Amnesty blander sig i irsk abort-tragedie

Amnesty International opfordrer Irland til at kigge sin lovgivning efter i sømmene, for at undgå en gentagelse af den tragiske sag om en kvinde, der forleden døde på et hospital.

Lægerne nægtede at foretage en abort, som sandsynligvis ville have reddet kvindens liv.

- Irland må sikre, at dets lovgivning og politik om adgang til abort er på linje med de internationale menneskerettigheder, siger Amnesty International.

Organisationen, der har henvendt sig til Irlands sundhedsminister, James Reilly, er bekymret for, at Savita Halappanavars død skyldes mangler i lovgivningen i forhold til en af de mest basale rettigheder - en kvindes ret til abort, hvis hendes liv er i fare.

Irlands Højesteret fastslog i 1992, at den rettighed i princippet er omfattet af Irlands forfatning. Men beslutningen er aldrig blevet fulgt op med en lov, som understøtter den.

- Den ene irske regering efter den anden har svigtet deres pligt til at skabe klarhed på området. Det efterlader kvinder i Irland i en meget sårbar position, siger Colm O’Gorman, direktør for Amnesty International i Irland.

Han opfordrer regeringen til omgående at understøtte den forfatningsmæssige rettighed med en klar og tydelig lovgivning.

Abort er ulovligt i det stærkt katolske land - medmindre det udføres i forsøg på at redde morens liv. Derfor har episoden skabt voldsom vrede, og flere venstrepolitikere kalder det en "skændsel".

Kvinden forsøgte ifølge hendes mand, Parveen Halappanavar, gentagne gange at trænge igennem til hospitalspersonalet, men hver gang blev hun afvist med den urokkelige begrundelse, at Irland er et katolsk land, og at fosteret stadig var i live.

- Lægerne sagde: Så længe fosterets hjerte slår, er der ingenting, vi kan gøre, fortalte Parveen til Irish Times.

17 uger inde i graviditeten holdt hjertet op med at slå, og lægerne fjernede da fosteret. Men giftige bakterier havde allerede spredt sig til Savita Halappanavars blodbaner, og hun døde en uge senere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.