Udland

Amnesty: Islamister bruger børnesoldater i Mali

Islamister tvang under deres offensiv i Mali børn til at blive soldater, fortæller ny Amnesty-rapport.

Amnesty: Islamister bruger børnesoldater i Mali

De væbnede islamistiske grupper, som er ved at blive fordrevet fra Mali af franske tropper, har under deres hærgen i landets nordlige del rekrutteret børnesoldater. Islamisterne har også gennemført vilkårlige henrettelser af civile.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport, efter at organisationen gennem 10 dage har haft et undersøgelseshold i Mali.

I byen Diabaly beskrev flere personer, at de havde set børn, nogle helt ned til 10 år, bevæbnet med rifler sammen med islamistiske grupper. I Ségou talte Amnesty med to tilfangetagne børnesoldater, hvoraf én udviste tegn på psykisk sygdom.

- Rekrutteringen af børnesoldater må stoppe øjeblikkelig, og de børn, der stadig findes i de islamistiske væbnede gruppers rækker, må frigives, understreger Gaëtan Mootoo, Amnestys Mali-undersøger.

Også islamisternes modstandere inden for den maliske regeringshær har ifølge Amnesty begået overgreb mod menneskerettighederne.

Amnestys hold rapporterer, at regeringssoldater den 10. januar - mens Frankrig var ved at intervenere i landet - arresterede flere end to dusin civile, som derefter blev henrettet uden dom, hovedsagelig i den nordlige by Sévaré.

Øjenvidner i byen beskrev, hvordan de så soldater, som kastede flere kroppe ned i en brønd i kvarteret Waïludé.

- Da de var smidt ned i brønden, affyrede soldaterne to-tre salver med maskinpistol ned i brønden, sagde et vidne.

Der er i Amnesty-rapporten også vidnesbyrd om, at mindst fem civile, heraf tre børn, blev dræbt i et luftangreb, der blev gennemført i en fælles operation mellem den franske og maliske hær for at stoppe de væbnede islamisters offensiv.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.