Udland

Amnesty: Islamister bruger børnesoldater i Mali

Islamister tvang under deres offensiv i Mali børn til at blive soldater, fortæller ny Amnesty-rapport.

Amnesty: Islamister bruger børnesoldater i Mali

De væbnede islamistiske grupper, som er ved at blive fordrevet fra Mali af franske tropper, har under deres hærgen i landets nordlige del rekrutteret børnesoldater. Islamisterne har også gennemført vilkårlige henrettelser af civile.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport, efter at organisationen gennem 10 dage har haft et undersøgelseshold i Mali.

I byen Diabaly beskrev flere personer, at de havde set børn, nogle helt ned til 10 år, bevæbnet med rifler sammen med islamistiske grupper. I Ségou talte Amnesty med to tilfangetagne børnesoldater, hvoraf én udviste tegn på psykisk sygdom.

- Rekrutteringen af børnesoldater må stoppe øjeblikkelig, og de børn, der stadig findes i de islamistiske væbnede gruppers rækker, må frigives, understreger Gaëtan Mootoo, Amnestys Mali-undersøger.

Også islamisternes modstandere inden for den maliske regeringshær har ifølge Amnesty begået overgreb mod menneskerettighederne.

Amnestys hold rapporterer, at regeringssoldater den 10. januar - mens Frankrig var ved at intervenere i landet - arresterede flere end to dusin civile, som derefter blev henrettet uden dom, hovedsagelig i den nordlige by Sévaré.

Øjenvidner i byen beskrev, hvordan de så soldater, som kastede flere kroppe ned i en brønd i kvarteret Waïludé.

- Da de var smidt ned i brønden, affyrede soldaterne to-tre salver med maskinpistol ned i brønden, sagde et vidne.

Der er i Amnesty-rapporten også vidnesbyrd om, at mindst fem civile, heraf tre børn, blev dræbt i et luftangreb, der blev gennemført i en fælles operation mellem den franske og maliske hær for at stoppe de væbnede islamisters offensiv.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst