Amnesty kritiserer politiets fremfærd

Den er gal, hvis Danmark i glæde over store erhvervsaftaler med Kina, krænker ytringsfriheden, siger Amnesty.

Amnesty kritiserer politiets fremfærd

Hvorfor anholdt politiet fredag en person, der satte Kina-kritiske plakater op? Hvorfor kropsvisiterede politiet en tibetansk demonstrant, der forsøgte at vise et tibetansk flag til den kinesiske præsident Hu Jintao?

Det er nogle af de spørgsmål, som Amnesty International meget gerne vil have en forklaring på.

- Det virker som om, at politiet i et par tilfælde har begrænset borgernes ret til forsamlings- og ytringsfrihed og forsøgt at holde lovlige demonstranter på afstand af den kinesiske præsident Hu Jintao, siger Ole Hoff-Lund, pressechef hos Amnesty International i Danmark.

Organisationen vil i første omgang bede politiet om en forklaring, men vil måske også tage sagerne op med andre myndigheder, oplyser Ole Hoff-Lund.

- Der er noget helt galt med proportionerne, når politiet går ind og anholder en plakatopsætter i fem timer, og når politiet kropsvisiterer en tibetansk demonstrant, siger han og tilføjer.

- Det rejser nogle spørgsmål om, hvordan Danmark ønsker at se sig selv, når vi snakker om forsamlings- og ytringsfrihed.

Ole Hoff-Lund er bekymret for, om det kan have været de store danske erhvervsinteresser i Kina, der bevidst eller ubevidst har trængt spørgsmålet om menneskerettighederne og demokrati i baggrunden.

- Hvis vi begynder at tilsidesætte grundlovssikrede rettigheder for at tækkes en kinesisk præsident, så er der noget galt, siger han.

- Danmark er en forkæmper for forsamlings- og ytringsfrihed i hele verden, og derfor sender det et meget underligt signal, når vi med politiets hjælp forsøger at undgå ethvert optræk til protest mod Hu Jintao og Kina samtidig med, at vi skovler store erhvervskontrakter ned i lommen, siger Ole Hoff-Lund.

Ifølge Amnesty International er der rigtig meget at protestere over. Ole Hoff-Lund deler langtfra regeringens og dronningens beundring af de senere årtiers udvikling i Kina.

- Jeg ikke imponeret - snare omvendt. Kina har for eksempel strammet nettet kraftigt overfor bloggere og systemkritikere i Kina, som man forsøger at ramme på alle mulige måder, siger han.

- Vi skal heller ikke glemme, at der fortsat sidder flere hundrede tusinde mennesker i arbejdslejre i Kina uden nogensinde at være dømt for noget. Menneskerettighederne har bestemt meget svære kår i Kina, konstaterer Ole Hoff-Lund.

/ritzau/