Udland

Amnesty: Syriens hær begår krigsforbrydelser

Syriske regeringssoldater krænker og terroriserer systematisk civilbefolkningen, skriver Amnesty International

Amnesty: Syriens hær begår krigsforbrydelser

Rækken af forbrydelser, som den syriske hær og dens allierede militser begår mod civilbefolkningen, er uden ende.

Det fremgår det af en ny rapport fra menneskeretsgruppen Amnesty International.

- Der er mængder af utvetydige beviser på, at det syriske styre systematisk overtræder menneskerettigheder og begår forbrydelser mod menneskeheden og begår krigsforbrydelser, hedder det.

Tortur, drab, voldtægt, henrettelser, plyndringer og nedbrænding af private boliger hører til dagens orden over det meste af landet.

Amnesty har i hemmelighed haft folk inde i Syrien, hvor de har talt med øjenvidner i de nordlige provinser Idlib og Aleppo.

Rapporten bygger på oplysninger fra flere end 200 øjenvidner, der tegner et forfærdende billede af forholdene for civile og et utal af krænkelser af almindelige mennesker.

De syriske regeringssoldater går ifølge rapporten systematisk efter mennesker, de tror sympatiserer med oppositionen. Unge mænd slæbes ud af deres hjem og skydes ned. Andre bagbindes og brændes levende foran deres skrækslagne familier. Kvinder voldtages.

Soldaterne og medlemmer af den væbnede Shabiha-milits, der er loyal over for Assad, skyder og dræber helt tilfældige civile.

En beboer i landsbyen al-Bishiriya, der blev udsat for et angreb, fortæller, at børn, der passede får på en mark, blev mejet ned. Den yngste var otte år.

- De mange drab, plyndringer og ødelæggelser er ikke en sideeffekt af væbnet strid eller isolerede hændelser. Det er en helt bevidst taktik for systematisk at sprede rædsel blandt civile, skriver menneskeretsgruppen.

Amnesty opfordrer til, at FN indfører en våbenembargo og indefryser Assads værdier i udlandet, og at sagen overføres til Den Internationale Straffedomstol, så de skyldige kan retsforfølges.

/ritzau/