Udland

Amnesty: Tyrkiet tvinger flygtninge tilbage til Syrien

Amnesty anklager Tyrkiet for at have tvunget flere tusinde flygtninge tilbage til det krigshærgede Syrien.

Tvangsdeportering af flygtninge Foto: Reuters/Bassam Khabieh

Tvangsdeportering af flygtninge Foto: Reuters/Bassam Khabieh

Tyrkiet har i løbet af de seneste ni uger systematisk og i strid med internationale regler formentlig sendt flere tusinde syriske flygtninge tilbage til det krigshærgede land, som de ellers er flygtet fra.

Den opsigtsvækkende melding kommer fra Amnesty International, der har talt med en lang række syriske flygtninge, NGO'er og andre kilder i området omkring grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Derudover har Amnesty International nærstuderet to tilfælde, hvor i alt 250 flygtninge ifølge Amnesty er blevet tvangsdeporteret tilbage over grænsen.

Og selv om den humanitære organisation baserer sin påstand på udsagn, der ofte er baseret på anonymitet, og ikke har håndfaste beviser, så er Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty Danmark, ikke i tvivl om deres rigtighed.

- Vi hører samstemmende, at det simpelthen er en offentlig hemmelighed, at der bliver samlet omkring hundrede folk op om dagen og sendt over grænsen.

- Vi har set mønstret før, men ikke i den her skala eller med den regelmæssighed og systematik, siger hun.

Trine Christensen kalder udviklingen for "ekstremt bekymrende".

Amnesty International har ifølge Trine Christensen blandt andet talt med syriske flygtninge på begge sider af den tyrkisk-syriske grænse.

- Børn er blevet smidt over grænsen uden deres forældre i en sag. I en anden er det sket for en gravid kvinde i ottende måned.

- Når man overhovedet kan overveje at sende mennesker tilbage til Syrien, som er i en så brutal og voldsom krig, så kan man ikke sige, at Tyrkiet er et sikkert land for flygtninge.

En aftale mellem EU og Tyrkiet, der skal bremse strømmen af flygtninge, giver fra den 4. april EU mulighed for at sende migranter, der ankommer til de græske øer, tilbage til Tyrkiet.

Til gengæld har EU forpligtet sig til at tage imod én syrisk flygtning fra flygtningelejrene i Tyrkiet for hver syrer, der sendes til Tyrkiet fra Grækenland.

Amnesty Danmark opfordrer indtrængende den danske regering og EU til at slå bremserne i.

- Vi har advaret mod at indgå den her aftale, og nu ser vi så, at det er endnu værre, end vi havde frygtet, hvis det her kan blive bekræftet.

- Aftalen bør øjeblikkelig sætte på pause. Man kan ikke indgå en aftale, før man sikrer sig, at det kommer til at ske i overensstemmelse med menneskerettighederne, siger hun.

Der er ifølge Amnesty International omkring 200.000 flygtninge i lejre langs den tyrkisk-syriske grænse. Flygtningene lever ifølge Amnesty under kummerlige forhold og uden rent vand.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.