Amnesty: Udvikling i antal dødsdømte er alarmerende

Det internationale samfund skal gribe ind over for lande, hvor der ses en stigning i antallet af dødsdømte.

Selv om kalenderåret hedder 2015, er der stadig steder i verden, hvor personer bliver dømt til døden. Og endda i et stigende omfang.

Det er en alarmerende udvikling, mener Trine Christensen, vicegeneralsekretær i den danske afdeling af organisationen Amnesty International.

I organisationens årlige rapport om dødsstraf fremgår det, at der sidste år blev benyttet dødsstraf mindst 2466 gange i 55 forskellige lande. Det er en kraftig stigning i forhold til organisationens opgørelse for 2013.

- Det er virkelig bekymrende, fordi det kan risikere at få betydning for den ellers positive udvikling i antallet af henrettelser, siger Trine Christensen.

Hun refererer til, at der ifølge opgørelsen er færre, som rent faktisk bliver henrettet. 607 mennesker blev henrettet i 2014. Året før blev 778 henrettelser udført.

- Det, at der er færre, der bliver henrettet, er en del af en positiv tendens, vi har set igennem mange år. Den går simpelthen 20 år tilbage.

- I 1995 var der 42 lande, som aktivt brugte dødsstraf. Men sidste år var der kun 22 lande, forklarer Trine Christensen.

Alt i alt skaber det dog bekymring hos vicegeneralsekretæren, at der i løbet af 2014 har været en stigning i antallet af dem, som bliver dømt til døden.

- Derfor kalder vi det alarmerende, råber jagt i gevær og beder landene og det internationale samfund om at lægge et maksimalt pres på især Egypten og Nigeria, hvor mange af disse domme er faldet, siger Trine Christensen.

I Nigeria steg antallet af dødsstraffe fra 141 i 2013 til 659 sidste år. Blandt dem var 70 soldater, som blev dømt til døden for mytteri i forbindelse med statens væbnede konflikt med den militante islamistiske gruppe Boko Haram.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.