Danmark

Amning kan redde en million børn om året

Kun 39 procent af børnene i verdens udviklingslande bliver ammet, selv om amning vil redde børneliv.

Amning kan redde en million børn om året

Omkring en million børn under fem år i verdens udviklingslande kan redde livet hvert år, hvis blot de ammes.

Alligevel er det kun 39 procent af børnene, der bliver ammet. Det viser tal fra Unicef og WHO i anledning af Den Internationale Ammeuge.

- Vi promoverer amning, fordi det er den absolut bedste, billigste og mest effektive måde at bekæmpe børnedødelighed på i verdens fattigste lande.

- Det gælder ikke mindst under katastrofer, hvor der mangler mad og vand, og hvor hygiejnen er ekstremt mangelfuld, siger Unicef Danmarks generalsekretær Steen M. Andersen.

Det kan være livsfarligt at give sutteflaske til et spædbarn i et af verdens fattigste lande. Der er ofte ikke sæbe til at gøre flasken ordentlig ren, og modermælkserstatningen skal blandes op med rent vand, som er svært at skaffe.

Alligevel er det kun 39 procent af børnene, der bliver ammet - en beskeden stigning fra 1995, hvor andelen lå på 32 procent.

Når amning ikke er mere udbredt i udviklingslandene, skyldes det traditioner, overtro, og at mange mødre ikke får vejledning i, hvordan de skal gøre, og hvorfor det er vigtigt.

Samtidig hersker der mange fordomme om, at mælken ikke er god nok, hvis moderen for eksempel er syg eller ikke får mad nok.

Men selv moderat underernærede mødre er i stand til at producere nok modermælk, og mødre med hiv kan i dag få medicin, som forhindrer smitten i at blive overført til barnet.

Øst- og Centraleuropa er det sted i verden, der har haft den største fremgang i antallet af mødre, der ammer - fra 9 procent i 1995 til 30 procent i 2010.

Også Syd- og Østafrika har taget et godt spring fremad fra 33 procent i 1995 til 49 procent i 2010, viser Unicefs tal.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.